Koristi struju iz vlastite solarne elektrane

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 13. lipnja 2014. - 11:36
Autor: 

Solarna elektrana na krovu upravno-distributivnog centra dm-a u Kovinskoj ulici u Zagrebu ovaj tjedan je puštena u pogon. Električna energija potrebna za svakodnevni rad centra bit će skoro u potpunosti proizvedena iz obnovljivih izvora energije. Godišnja proizvodnja dm-ove solarne elektrane zadovoljit će potrebe za električnom energijom dovoljne za godišnju opskrbu 115 kućanstava i znatno će smanjiti ispuštanje ugljičnog dioksida u atmosferu.

„dm potiče kupce i djelatnike da brinu o okolišu i uvijek nastojimo pozitivno utjecati na zajednicu u kojoj poslujemo. Izgradnjom elektrane naše poslovanje želimo približiti idealu održivog razvoja. Solarnom elektranom osigurali smo proizvodnju energije iz obnovljivih izvora za narednih 25 godina, a umanjit ćemo ispuštanje ugljičnog dioksida za čak 350 tona godišnje“, izjavio je Mirko Mrakužić, direktor dm-a.

U izgradnju solarne elektrane, koja broji 1.360 solarnih panela, uloženo je 3,9 milijuna kuna. Angažirana su dva hrvatska dobavljača: SOLVIS iz Varaždina kao proizvođač solarnih panela te tvrtka relatio ES Adria iz Varaždina, koja je izvela pripremne i instalacijske radove.
U ljetnim mjesecima solarna elektrana proizvodit će u prosjeku od 2 do 2,5 MWh struje. Instalirana snaga solarne elektrane premašit će potrebe dm-a za energijom, što znači da će dm višak „čiste struje“ isporučivati u distributivnu mrežu HEP-a.

Osim ulaganja u obnovljive izvore energije, dm motivira svoje djelatnike i kupce na zaštitu okoliša. Djelatnici dm-a u upravnom centru zaštiti okoliša doprinose razvrstavajući otpad uz pomoć torbi za sortiranje otpada. U sklopu dm green city projecta, dm je torbe za sortiranje ponudio i članovima programa Svijeta prednosti kako bi i kupce potaknuo na razvrstavanje otpada. dm green city project sveobuhvatna je ekološka inicijativa koju dm provodi već pet godina. Glavni cilj inicijative je potaknuti sugrađane na sudjelovanje u očuvanju okoliša te educirati najmlađe o važnosti zaštite prirode.