Naftne platforme u Jadranu dovode u pitanje turizam?

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 04. travnja 2014. - 13:41
Autor: 

“Ovakvim pričama oko nafte i platformi (u Jadranu) dovodimo u pitanje našu jedinu gospodarsku granu koja funkcionira”, kazao je konferenciji za novinare u Splitu predsjednik HDZ-ove Zajednice poduzetnika i obrtnika Hrvoje Marušić

Vodstvo splitsko-dalmatinskog HDZ-a danas je oštro kritiziralo gospodarsku politiku Vlade, rekavši da je nepripremljeno dočekala ulazak Hrvatske u EU, kako ne shvaća tržišno gospodarstvo već je zapela u „dogovornoj ekonomiji“, te da planovima o naftnim platformama u Jadranu dovodi u pitanje turizam.

Ovakvim pričama oko nafte i platformi (u Jadranu) dovodimo u pitanje našu jedinu gospodarsku granu koja funkcionira – turizam, a to je neozbiljno i neprihvatljivo za Dalmaciju, rekao je na konferenciji za novinare u Splitu predsjednik HDZ-ove Zajednice poduzetnika i obrtnika Hrvoje Marušić.

Tvrdi kako je jedino što nam kao gospodarski projekt nude neki ministri Kukuriku koalicije, stavljanje naftnih platformi oko najljepših turističkih destinacija, u ime nekoliko svjetskih jakih kompanija i pokojeg našeg vlastodršca na naftnom biznisu.

Marušić smatra kako se time dovodi u pitanje ono što nam je najvrednije – čisto more, zrak, otoci, odnosno turizam kao jedini izvor svježeg kapitala.

Također ocjenjuje kako je Vlada nepripremljeno dočekala ulazak Hrvatske u EU.

Do 1. siječnja ove godine uplatili smo 750 milijuna kuna u europske fondove, mogli smo izvući 3,5 milijardi iz tih fondova, a nismo izvukli ništa, kazao je.

Marušić je rekao i da Vlada Kukuriku koalicije ne shvaća tržišno gospodarstvo, nego je zapela u „dogovornoj ekonomiji“.

„Hrvatska nije u recesiji nego je u opstrukciji – postoje projekti, inicijative i ideje, banke su pune novaca, štednja u Hrvatskoj nije nikad bila veća po bilancama hrvatskih banaka; ljudi koji štede ne usude se ulagati novac u gospodarske tokove već ga drže na štednji od čega korist imaju banke ‘majke’ – dakle u stranim zemljama gdje taj novac na kraju završi“, kaže Marušić.

Predsjednik splitskog HDZ-a Petar Škorić podsjetio je da je u Splitsko-dalmatinskoj županiji više od 52 tisuće nezaposlenih, od toga je u Splitu nezaposlenih oko 20.500 osoba. Tvrdi da se splitski gradonačelnik pretvorio u poreznog službenika Vlade.

Grad Split osigurava samo da novac izlazi iz Splita, a nije ništa učinio da novac zadrži u Splitu i donese novi potreban za investicije i otvaranje radnih mjesta, istaknuo je Škorić, dodajući da bi Grad Split bez industrije i investicija mogao uskoro biti sveden na „seosko gospodarstvo“.

Župan splitsko-dalmatinski Zlatko Ževrnja je upozorio da sadašnja vlast umanjuje financijske potencijale općina i gradova.

Ova vlast je proizvela oko 100.000 nezaposlenih u malo više od dvije godine. Ako Vlada ne napravi radikalan zaokret, jesen ćemo dočekati s novim desetcima tisuća nezaposlenih i tisućama iseljenih mladih, rekao je Ževrnja.