"Nikita" zaplijenila nešto više od 800 kilograma marihuane

Time to read
1 minute
Read so far

Nedjelja, 06. travnja 2014. - 13:01
Autor: 

Operativnom akcijom PNUSKOK-a "Nikita" zaplijenjeno je 805 kilograma marihuane na području šibenskog akvatorija vrijedne oko 10 milijuna kuna na ilegalnom tržištu, a uhićeno je deset osoba, izvijestio je danas na konferenciji za novinare pomoćnik načelnika PNUSKOK-a Krunoslav Horvat.

Među uhićenima je osam hrvatskih i dva bosansko-hercegovačka državljana, a jedna osoba albanskog državljanstva je nedostupna organima gonjenja, rekao je Horvat. Dodao je da je kriminalističkim istraživanjem utvrđeno da su tri osobe organizatori zločinačkog udruženja, tri su bile zadužene za transport i krijumčarenje droge morskim putem, a prestale za daljni plasman i transport droge na kontinentalnom dijelu Hrvatske.

Pretragom plovila u šibenskom akvatoriju u blizini Primoštena prije dva dana pronađena je marihuana čija bi vrijednost preprodajom s procijenjenih 10 milijuna kuna višestruko narasla, rekao je Horvat. Odgovarajući na novinarski upit rekao je da je do uhićenja došlo nakon višemjesečnog praćenja te da je operacija intenzivirana unatrag dva mjeseca.

Među osumnjičenima su tri osobe već ranije evidentirane zbog zloporabe droge, kazao je Hovat.

Protiv svih osumnjičenih podnesena je kaznena prijava USKOK- zbog počinjenja kaznenog djela neovlaštene proizvodnje i prometa drogama u sastavu zločinačkog udruženja, rekao je zamjenik ravnatelja USKOK-a Dalibor Zidanić. USKOK je podnio sucu istrage zagrebačkog Županijskog suda rješenje o provođenju istage protiv svih uhićenika s prijedlogom za određivanje istražnog zatvora.

Akcija je bila vrlo složena i zahtijevala je svakodnevnu koordinaciju zbog dobre organiziranosti tog udruženja međunarodnog elementa i modaliteta krijumčarenja, rekao je Zidanić.

Načelnik PNUSKOK-a Mario Bertina istaknuo je da je suzbijanje krijumčarenja droge na nacionalnoj razini strateški prioritet. U akciji su pripadnici PNUSKOK-a sudjelovali s gotovo svim rodovima policije s naglaskom na specijalnu i interventnu pa do granične i pomorske, rekao je Bertina.