Patrijarhu Kirilu poklonili borbeni zrakoplov

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Četvrtak, 18. rujna 2014. - 10:01
Autor: 

Patrijarh Kiril, poglavar Ruske pravoslavne crkve, dobio je dar neuobičajen za vjerskog vođu tijekom posjeta tvornici na Ruskom dalekom istoku - borbeni zrakoplov SU-35. Kirilu je 'Suhoj' darovan nakon što je radnicima u tvornici vojnih i civilnih zrakoplova podijelio blagoslovljene ikone.

Patrijarh, s kojim je ruski predsjednik Vladimir Putin stvorio čvrste veze, radnicima je u govoru istaknuo važnost očuvanja Rusije. 'Rusija ne smije biti vazal. Rusija nije samo zemlja, to je cijela civilizacija, tisućgodišnja priča, kulturno stapanje različitih nacija, golema sila', citirala je patrijarhove riječi agencija RIA.

Kiril je blizak Putinovoj težnji da ujedini bivše sovjetske zemlje pri čemu bi Ruska pravoslavna crkva imala utjecaj nad 165 milijuna ljudi u Rusiji i drugim bivšim republikama SSSR-a. Kritičari Kirilove crkve tvrde da ona djeluje kao Putinovo ministarstvo i utječe i na vanjske poslove.

Moskovska patrijaršija razilazi se s Ukrajinskom pravoslavnom crkvom Kijevske patrijaršije koja se odcijepila od Moskve kada je Ukrajina stekla neovisnost 1919. Moskovska patrijaršija danas dominira rusofonim dijelom Ukrajine koji želi odcijepljenje od Kijeva.