Slamnatim biciklima povezana Hrvatska i Srbija

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Petak, 27. lipnja 2014. - 11:20
Autor: 

Na biciklističkoj ruti na cesti Osijek-Subotica postavljeno je deset slamnatih bicikala, instalacija u sklopu prekogranične suradnje Hrvatske i Srbije koju provode osječka Umjetnička akademija i Akademija umetnosti iz Novoga Sada.

Projekt "Panonski put mira - osnaživanje suradnje i umnožavanje institucija visokog obrazovanja na području umjetnosti i ekologije" financirala je Europska unija sa 120.000 eura. Projekt se počeo ostvarivati 15. svibnja prošle godine, a završit će 14. kolovoza ove godine.

Dio tog projekta, među ostalim, jest i instalacija slamnatih bicikala koji su postavljeni duž biciklističke rute Osijek-Subotica.

Umjetnički voditelj projekta osječke Umjetničke akademije Nikola Faller rekao je danas za Hinu da su slamnati bicikli "postavljeni uz biciklističku rutu koja povezuje Hrvatsku i Srbiju iznimna simbolika koja govori kako granice ne sputavaju ljude da se se druže, vole i da se zajedno brinu o zaštiti prirode te da u njoj uživaju".

Dodao je kako su rad u prirodi proteklih mjeseci i druženje studenata Osijeka i Novoga Sada bili iznimni doživljaji.

Istaknuo je da je prijenekoliko dana postavljeno osam slamnatih bicikala s hrvatske strane i dva sa srpske te da će se o njima brinuti gradovi i općine.

Slamnati bicikli postavljeni su među ostalim i na biciklističkoj stazi u Kopačkome ritu, rekao je Nikola Faller, umjetnik poznat po Festivalu slame koji se godinama održava u Osječko-baranjskoj županiji.

Do 14. kolovoza, kada projekt završava, studenti dviju umjetničkih akademija izradit će još nekoliko instalacija.