Sljedeći tjedan moguć izvanredni summit EU-a zbog Ukrajine

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 15. travnja 2014. - 12:11
Autor: 

Čelnici zemalja članica EU-a mogli bi se okupiti na izvanrednom sastanku sljedeći tjedan kako bi pojačali sankcije Rusiji ako se situacija u Ukrajini pogorša i nakon sastanka u Ženevi ovoga tjedna, izjavio je u ponedjeljak u Luxembourgu francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius.

"Bude li potrebno, sljedeći tjedan bi se mogao održati sastanak šefova država ili vlada, koji bi mogli uvesti nove sankcije", rekao je Fabius, koji je sudjelovao na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja članica EU-a u Luxembourgu.

U četvrtak će se u Ženevi sastati predstavnici Sjedinjenih Država, Rusije, EU-a i Ukrajine kako bi pokušali naći političko rješenje za krizu u Ukrajini. Sazivanje summita EU-a moglo bi ovisiti o rezultatima toga sastanka, dodao je Fabius.

Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić ocijenila je situaciju u Ukrajini "vrlo zabrinjavajućom" te rekla da je tema današnjeg ministarskog sastanka EU-a priprema dodatnih sankcija protiv Rusije i pripreme za sastanak u Ženevi.

Fabius je dodao da je cilj EU-a pokazati čvrstinu i istodobno ostaviti otvorenom mogućnost dijaloga".

Ministri vanjskih poslova kritizirali su Rusiju zbog zaoštravanja situacije na istoku Ukrajine te zaprijetili novim sankcijama.

"Ovo što se događa u zadnja dva dana predstavlja novo zaoštravanje krize u Ukrajini i vrlo je opasno", rekao je britanski ministar vanjskih poslova William Hague.

Više ministara izravno optužuje Rusiju da je odgovorna za događaje u istočnoj Ukrajini, gdje su naoružani ljudi u maskirnim odoroma zauzeli javne zgrade u više gradova u tom dijelu zemlje.

"Nema sumnje da je Rusija planirala i organizirala te akcije, jer je to slično onome što se dogodilo na Krimu", rekao je Hague.