Sredozemna medvjedica

Time to read
1 minute
Read so far

Subota, 08. ožujka 2014. - 16:53
Autor: 

Ako za vrijeme ronjenja ili plivanja Jadranom opazite sredozemnu medvjedicu umirite se, ne približavajte se i ne radite nagle pokrete, već polako i smireno otplivajte što dalje od nje, preporučuje Državni zavod za zaštitu prirode (DZZP) roniocima i plivačima koji bi se našli oči u oči s tom rijetkom morskom životinjom.

U moru treba ostati udaljen najmanje 30 metara od životinje, a na kopnu najmanje 20 metara, stoji u pravilima ponašanja prilikom susreta sa sredozemnom medvjedicom koja je DZZP objavio na svojim stranicama www.dzzp.hr.

S obzirom na u zadnje vrijeme učestalija viđenja tog morskog sisavca iz reda tuljana na području sjevernog Jadrana, u Državnom zavodu za zaštitu prirode kažu da je za sada službeno potvrđeno viđanje jedne sredozemne medvjedice u hrvatskom djelu Jadrana, najviše puta u Istri.  "Iako postoje indicije da ima više jedinki, za to nemamo potvrde", ističu u DZZP-u dodajući da istraživanje i praćenje putem fotozamki, dojava i bilježenja prisutnosti provodi nevladina udruga "Grupa sredozemna medvjedica". Za utvrđivanje stvarnog broj tih životinja potrebna su daljnja istraživanja, koja uključuju i obradu uzoraka DNK analizom.

Budući da je prilikom pojavljivanja sredozemne medvjedice na pulskim plažama bilo slučajeva agresivnog ponašanja nekih znatiželjnika, a čak je prijavljeno i gađanje životinje kamenjem, morale su reagirati državne institucije. U Ministarstvu zaštite okoliša i prirode Hini je rečeno da je u zadnjih tjedan dana inspekcija dva puta bila na terenu, u subotu, 22. veljače, i u srijedu, 26. veljače, no tada nije bilo uznemiravanja medvjedice. U dogovoru sa službom čuvara prirode Javne ustanove Natura Histrica dogovoren je pojačan nadzor.

"Inspekcija zaštite prirode ima zakonske mogućnosti sankcionirati nedopušteno ponašanje pa će, ako se utvrdi identitet osobe koja je kamenjem pokušala ozlijediti ili usmrtiti medvjedicu, pokrenuti prekršajni postupak", poručuju iz Ministarstva.

"Ova jedinka sredozemne medvjedice očito je navikla na ljudsku blizinu i ne pokazuje urođeni strah. Zbog toga dolazi do situacija da ju radoznali i očigledno neupućeni ljudi uznemiravaju", kažu u Ministarstvu te apeliraju i pozivaju sve građane da životinju ostave na miru, te da u svakoj situaciji izbjegavaju njezino bilo kakvo uznemiravanje.

Po podacima Međunarodne unije za zaštitu prirode, sredozemna medvjedica (Monachus monachus) se smatra kritično ugroženom vrstom i strogo je zaštićena. Populacija je procijenjena na svega oko 500 jedinki koje su podijeljene na populaciju koja živi u sjeveroistočnom Sredozemlju i onu koja živi u sjeveroistočnom Atlantiku. Sredozemna medvjedica je sisavac koji pripada redu perajara (Pinnepedia), porodici tuljana (Phocidae), rodu morskih medvjedica (Monachus). Prvi put je znanstveno opisana 1779. godine na temelju lešine pronađene kod Osora na otoku Cresu. Stanište su joj morske špilje duž udaljenih stjenovitih obala koje služe odmaranju i okotu.

U Hrvatskoj je zovu i "morski čovik", "morski medvid" ili "morski fratar".