Treći Queer New York za proširivanje pojma queer (u) umjetnosti

Time to read
2 minutes
Read so far

Srijeda, 17. rujna 2014. - 10:38
Autor: 

Festival suvremenih izvedbenih i vizualnih umjetnosti Queer New York, nastao po uzoru na Queer Zagreb, ove se godine održava od 17. do 28. rujna, a u trećem izdanju donosi dvanaest američkih premijera, među kojima i nekoliko predstava nastalih u produkciji ili koprodukciji hrvatske udruge Domino.

"Queer New York jedan je od najvažnijih međunarodnih programa udruge Domino i jedini takav umjetnički i organizacijski pothvat neke domaće kulturne organizacije dislokacije čitavog festivala u inozemstvo", kazao je Hini programski direktor Queer New York festivala Zvonimir Dobrović.

Festival nastao na idejama i konceptu Queer Zagreba naišao je od samog početka na veliko zanimanje javnosti u najvećem američkom gradu te ga redovito prate svi važniji mediji poput New York Timesa, Financial Timesa, Time Outa, Huffington Posta i mnogih drugih, napomenuo je Dobrović.

Tijekom dvanaest festivalskih dana na nekoliko lokacija u Brooklynu, Queensu i na Manhattanu, među kojima i u kultnim teatrima La MaMa i Abrons, američkoj će se publici kroz 25 festivalskih događanja raznih estetika i tematika predstaviti brojni umjetnici koji kroz različite umjetničke formate testiraju granice umjetničkog izražavanja.

"U okviru festivala redovito gostuju i brojni hrvatski umjetnici što udrugu Domino čini jednom od naših najznačajnijih izvoznika domaćih kazališnih i plesnih umjetnika", istaknuo je Dobrović, koji je pozvan da u sljedećoj godini kurira dio sezone La MaMe.

Ove ih godine festival u Ameriku dovodi više od dvadeset, s predstavama i performansima Brune Isakovića, Ane Vnučec, Branka Brezovca i Siniše Labrovića, te još pedesetak gostiju iz deset zemalja.

Brezovec će u New Yorku imati praizvedbu nove predstave "Pomutnje", nastale u koprodukciji Domina, zagrebačke Akademije dramske umjetnosti (ADU) i Eurokaza koji je prošle godine imao svoje posljednje festivalsko izdanje i transformirao se u produkcijsku kuću.

Predstava je nastala na temelju romana "Pomutnje gojenca Toerlessa" austrijskog prozaika Roberta Musila. U središtu djela je mladić Toerless, suočen s psihičkim i erotičkim sazrijevanjem u vojnom internatu na rubu Habsburške Monarhije. U viđenju teme Brezovec, kao i uvijek, pribjegava nesvakidašnjim scenskim rješenjima pa je tako struktura prvog dijela predstave određena furioznim ritmom 2. simfonije latvijskog skladatelja Peterisa Vasksa, dok drugi dio, finalna scena Wagnerove opere "Siegfried", stvara kontrapunkt prvom i upozorava na pozadinske kontekste homoerotičnih peripetija glavnih likova.

Novu predstavu, koju radi u SAD-u, pokazat će krajem rujna u kultnom Abrons Theatreu i Bruno Isaković.

Među brojnim umjetnicima iz Indije, Njemačke, Francuske, Izraela, Nizozemske, Kolumbije, Španjolske i SAD-a ističu se bugarski plesni umjetnik Ivo Dimchev, koji gostuje sa svojom najnovijom predstavom; Jan Martens iz Nizozemske, koji je u programu Queer New Yorka u okviru šireg fokusa na nizozemske koreografe; Jeremy Wade i Mark Tompkins, te Indijka Sujata Goel.

Uz kazališne performanse i koncerte, festival na istraživanje i proširivanje pojma queer (u) umjetnosti poziva i kroz niz workshopova, panela i diskusija, a bit će organizirana i jedna filmska projekcija.

Udruga Domino osim festivala u New Yorku redovito organizira festivale i u drugim zemljama, pa je tako u ožujku održan veći festival u Grčkoj u Onassis centru, krajem godine se održava festival u Brazilu, a sljedeće je godine u planu festivalski program proširiti i na Berlin.