Trojica napadača ubijeni, stradalo četvero talaca

Time to read
1 minute
Read so far

Subota, 10. siječnja 2015. - 9:03
Autor: 

U gotovo simultanim akcijama francuske policije završene su u petak dvije talačke krize i ubijena su trojica naoružanih otmičara te najmanje četvero talaca.

Pucnjava se prvo čula u industrijskoj zoni kraj mjesta Dammartin-en-Goelea, kad je policija upala u tiskaru u kojoj su dvojica braće osumnjičene za napad na redakciju pariškog satiričnog tjednika Charlie Hebdo držala jednoga taoca. Cherif i Said Kouachi, koji su u srijedu u pariškome napadu ubili desetero novinara i dvojicu policajaca, izašli su iz zgrade i pucali na policajce, a onda su ubijeni.

"Gotovo je!"

Mediji su javili da je talac kojega su držali oslobođen, neozlijeđen. Načelnik toga mjesta Michel Dutruge napisao je na internetskoj stranici grada: Napad završen. Talac oslobođen. Gotovo je! Hvala svima, bliskima i dalekima, koji ste pomogli da ovaj strašan dan dobro završi".

Samo koju minutu nakon toga policija je napala i trgovinu košer namirnica u istočnome dijelu Pariza, u kojoj je jedan naoružani napadač držao skupinu talaca.

Otmičara, 32-godišnjega Amedyja Coulibalyja policija je tražila zbog ubojstva policajke u četvrtak u Parizu. Zajedno s njime tražili su i 26-godišnju Hayat Boumeddiene. Coulibaly je u policijskoj akciji ubijen, u trgovini je poginulo još četvero ljudi, a najmanje je jedan policajac ranjen.

Vlasti su prvo bile tvrdile da između napada na Charlie Hebdo u srijedu i ubojstva policajke dan poslije nema veze, ali francuski mediji objavili su kako su braća Kouachi poznavala Coulibalyja te kako su svi oni bili povezani s istom džihadističkom mrežom.

Cherif Kouachi je 2008. osuđen na tri godine zatvora zbog veze s džihadističkom organizacijom koja je pomagala u slanju dobrovoljaca da se na strani al Kaide bore u Iraku.

Islamska država preuzima odgovornost

Policija je braću Kouachi lovila od srijede kad su, po riječima očevidaca, uz uzvike "Alah je velik" i "Osvetili smo Proroka", napali redakciju Charlieja Hebdoa satiričnog tjednika poznatog po ismijavanju brojnih vjerskih i institucionalnih meta, pa i proroka Muhameda.

U petak je jedan predstavnik Islamske države objavio kako je ta sunitska ekstremistička skupina odgovorna za pariški napad.

"Mi smo pokrenuli francusku operaciju i preuzimamo za nju odgovornost. Sutra smo u Britaniji, Americi i drugdje" rekao je Abu Saad al-Ansari u propovijedi u iračkome gradu Mosulu koji islamisti drže.