U siromašnoj BiH 90 multimilijunaša

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 24. veljače 2014. - 12:28
Autor: 

U siromašnoj BiH 90 multimilijunaša

Bosna i Hercegovina u proteklih je dvanaest mjeseci postala bogatija za pet novih multimilijunaša unatoč činjenici da se ta zemlja suočava s dubokom gospodarskom i socijalnom krizom, prenose u ponedjeljak banjolučke "Nezavisne novine".

Pet novih multimilijunaša navodno raspolažu bogatstvom većim od 30 milijuna dolara, a takve podatke banjolučki je list dobio od međunarodne tvrtke "Welath-X" iz Singapura specijalizirane za prikupljanje informacija o bogatim osobama diljem svijeta.

"U BiH živi 90 multimilijunaša i to je rast za pet osoba ili 5,9 posto u odnosu na 2012. godinu. Kapital s kojim raspolažu procjenjuje se na oko devet milijardi dolara", ustvrdio je Fauzi Ahmad, direktor komunikacija tvrtke "Wealth-X".

Imena tih bogataša kao i način na koji su došli do novaca ostaje nepoznanica, no analitičar Vanjskotrgovinske komore BiH Igor Gavran drži kako tu nema ničega čudnoga jer je riječ o uobičajenoj pojavi za države kakva je BiH.

"To je tipično za države poput BiH, s poludemokratskim i nedemokratskim sustavima. Ekstremno bogatih je sve više, kao što je sve više i ekstremno siromašnih, a srednji sloj se gubi. Vrlo je lako zaključiti da je jedan broj njih do tolikih sredstava mogao doći na nelegalan način", kazao je Gavran.

Prema metodologiji koju primjenjuje "Wealth-X", svaki pojedinac čije bogatstvo prelazi 30 milijuna dolara spada u kategoriju multimilijunaša. U bogatsvo se ubrajaju gotovina, nekretnine, umjetnine, zrakoplovi, helikopteri i luksuzni automobili te dionice.

BiH je tako po rastu broja superbogataša sada blizu Srbije, koja je trenutačno s njih 100 na 29. mjestu u Europi.

Vodeća u regiji, po podacima "Welath-X", ipak je Hrvatska koja s 280 multimilijunaša zauzima 23. mjesto na europskom kontinentu.

Osim ove tri države niti jedna bivša jugoslovenska republika nema ovoliki broj superbogataša, čak ni razvijenija Slovenija, koja je godinama punopravna članica EU.

Zemlja s najviše multimijunaša u Europi je Njemačka, na drugom mjestu je Velika Britanija, a treća je Švicarska.