Dan od tri fešte

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 21. studenog 2014. - 8:28
Autor: 

Danas Kotor proslavlja Dan Općine. Ovaj dan  se proslavlja  u spomen na slavni 21. studenoga  1944. godine kada su u Narodnooslobodilačkom ratu Druga dalmatinska i Prva bokeška brigada oslobodile Kotor.

Brojni Kotorani danas  slave i Gospu od zdravlja. Visoko oko 260 metara, uzdiže se surovo nad Kotorom brijeg Svetog Ivana, u narodu poznatiji kao Sanđovani. Na tom brijegu, negdje na pola puta ka kotorskoj tvrđavi, uzdiže se u Boki poznato Gospino svetište koje se u arhivskim izvorima i historiografiji susreće pod slijedećim nazivima: Gospa od Počivala, Madonetta, Madonnina i  Gospa od zdravlja.

Svake godine u ovoj crkvi osim blagdana Gospe od Zdravlja održava se i zavjetna svečanost 16. svibnja., kao uspomena na obranu Perasta 15. svibnja 1654. godine. Tada se kotorski providur Francesco Battaggia (Battaglia) zavjetovao da će svake subote hodočastiti bosonog u Gospino svetište nad Kotorom.

Ovo je i danas jedno od najomiljenijih Gospinih svetišta u Kotorskoj biskupiji, a na blagdan Gospe od Zdravlja u njega hodočasti više stotina vjernika, što je jako puno s obzirom da do njega dolaze ne oni koji žele, nego oni koji mogu. U XIX. stoljeću prigodom blagdana Gospe od Zdravlja ovo svetište su posjećivali i kotorski Židovi koji su plaćali i svete mise. U ljetnim mjesecima na tisuće turista posjeti ovo svetište, odakle se pruža prelijepi pogled na Kotor. Sveta Misa će se održati u crkvi Gospe od zdravlja u 15 sati i 30 minuta.
Brojni Kotorani danas  slave i  Aranđelovdan, te im ovom prigodom želimo uputiti najsrdačnije čestitke sa željom da ga uvijek proslavljaju u krugu najdražih u zdravlju, obilju i veselju.

Povodom Dana Općine u Kotoru se organiziraju brojni kulturni događaji.U subotu 22. studenoga u 19.30 sati  održat će se  koncert crnogorskih klapa u crkvi Svetog Duha. U ponedjeljak 24. studenoga  u 19 sati bit će otvorena izložba „Replike hladnog oružja iz privatne kolekcije Andra Ramadanovića" u Pomorskom muzeju Crne Gore Kotor u Starom gradu. U subotu 29. studenoga u 20 sati je u Kulturnom centru na programu koncert „Od Kvarnera pa do lijepe Boke".

Radio Kotor  danas  obilježava 27 godina rada, a Radio Tivat 32 godine rada. Ovom prigodom im želimo  poslovnog uspjeha, kao i do sada.