Dizajnerska motorna jahta Kormoran u Porto Montenegru

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 05. studenog 2014. - 10:46
Autor: 

Marina Porto Montenegro će idućeg ljeta biti jedan od domaćina međunarodne prezentacije nove atraktivne motorne jahte Kormoran, koju s pravom zovu “jahta budućnosti”.

Prototip nove motorne jahte je još uvjek u izgradnji, ali se zna da je njegova moć u transformaciji, pritiskom samo na jedno dugme, u šest različitih konfiguracija, uključujući klasični jednotrupni motorni gliser, ali i katamaran, trimaran, konfiguraciju za noć, kao i opciju za uživanje na vodi. Elegantna i praktična, ova motorna jahta je prvenstveno dizajnirana da vlasnicima pruži mogućnost da se preobrazi u brod prema njihovoj želji.

Glavna karakteristika ove jahte jeste napredna tehnologija koja smanjuje otpor vode i do 80%, što rezultira većim brzinama uz manju potrošnju energije. Kormoran će biti izgrađen od  kombinacije karbonskih vlakana, titanijuma, nerđajućeg čelika i tikovog drveta, a unutrašnjost koja može primiti do 3 odobe, obložena je najplemenitijom kožom.. Za inovativan i originalan dizajn zaslužan je osnivač i izvšni direktor kompanije Kormoran dr Oliver Korman, dok je glavni investitor projekta Danijel Porše iz čuvene njemačke familije Porše koja je osnovala tvornicu istoimenih prestižnih sportskih automobila.

 Zadovoljstvo je surađivati sa inovativnim kompanijama i brendovima kao što je Kormoran, posebno zbog toga što ćemo biti domaćin premijere ovog potpuno novog i veoma uzbudljivog koncepta broda. Ovo plovilo donijet će sasvim nove izazove kontruktorima ostalih jahti i veoma se radujemo što će prototip Kormorana biti usidren u našoj marini. Porto Montenegro i uopće ambijent Bokokotorskog zaljeva fantastično je mjesto za održavanje jednog ovakvog događaja, koji zaista ima internacionalni značaj, navodi menadžer za razvojne projekte marine Porto Montenegro Bili Kanjeljas. 

 Sljedećeg ljeta u marini Porto Montenegro bit će zakazane i test-vožnje ove motorne jahte, a brend Kormoran će svakako biti prisutan i na Međunarodnom samitu predstavnika jahting industrije (3. i 4. lipanj), ali i na prestižnoj manifestaciji Superyacht Rendezvous (2.- 5. srpanj), oba u Porto Montenegru, u Tivtu.