Legenda koja živi

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 04. kolovoza 2014. - 10:47
Autor: 

Sinoć je u Domu kulture "Josip Marković" u Donjoj Lastvi, u organizaciji Hrvatskog nacionalnog vijeća, održana promocija trećeg izdanja knjige o boksaču Mati Parlovu, pod nazivom "Mate- legenda koja živi", autora Zorana Poleksića.
Knjigu je u cijelosti financirao Fond za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava Crne Gore.

Ispred Hrvatskog nacionalnog vijeća nazočne je pozdravio predsjednik Zvonimir Deković: "Čovjek živi sve dok se o njemu priča, a ja sam siguran da će se o Mati Parlovu još dugo pričati."

O druženju s Matom Parlovom, kao i o njegovoj karijeri, govorili su poslanik u Skupštini Crne Gore Andrija Popović, bivši crnogorski boksač Miodrag Perunović i direktor Centra za očuvanje kulture manjina dr. Derviš Selhanović.

"Mate je jedan od najvećih sportista svijeta. 90-ih godina prošlog vijeka kad su se sva ona sramna događanja izdešavala na ovim prostorima, Mate je u jednom intervjuu rekao: Ja ne mogu biti nacionalista, ja sam svjetski šampion.
On se preselio na onaj svijet, ali je ostao živ u sjećanjima svih nas", kazao je Andrija Popović.

"Ja smatram da mi možemo inicirati da se u Puli podigne spomenik Mati Parlovu, koji je bio ne samo najveći jugoslovenski bokser, nego sigurno jedan od najljepših jugoslovenskih sportista.
On je toliko bio jedan sređen, razložan, smiren čovjek, i upravo u tom smislu je bio kralj u ringu. Postigao je sve što je mogao da postigne jedan sportista", kazao je dr. Derviš Selhanović.

Što je Mate predstavljao svim budućim boksačima, Miodrag Perunović pojašnjava: "Kao klinac, kao i svi moji vršnjaci koji su kasnije uspjeli da postanu veliki šampioni, bio sam opčinjen njime i njegovim rezultatima, i prema njemu sam uvijek imao jedno osjećanje posebnog poštovanja i osjećanje duga. On je prvi prošao tom stazom uspjeha i pokazao meni i mojim drugovima iz generacije koja je osvojila najviše medalja za Jugoslaviju, put kojim treba ići i šta treba uraditi da bi se tim putem išlo i da bi se došlo do vrha. On je svima nama bio motiv i inspiracija."

Na kraju se posjetiteljima obratio autor knjige, Zoran Poleksić: "Prolaznost kao konstantu života zaustavljaju trenuci kojih se sjećamo, koji se vežu za ono najljepše doživljeno, svečano i značajno, za velike ljude i velika djela, u najsvjetlijim trenucima njegovih velikih pobjeda, njegovim lentama i medaljama, i ovo podsjećanje njemu u čast.
Mate je bio intelektualac, običan čovjek koji je živio daleko od glamura, slave, pompe i ceremonija. Radio je u svom lokalu i družio se sa običnim ljudima. Jednako je gledao na gradonačelnika i lučkoga radnika, jednako je gledao na ministra i na tesara."

Svim posjetiteljima besplatno je uručen primjerak knjige.

Promociji su nazočili konzul Republike Hrvatske u Kotoru Hrvoje Vuković; ministrica u Vladi Crne Gore Marija Vučinović, poslanici u Skupštini Crne Gore Aleksandra Damjanovića i Andriju Popovića, predsjednik Hrvatske krovne zajednice "Dux Croatorum" Adrijan Vuksanović.