Mediteransko veče Mladena Lompara

Time to read
1 minute
Read so far

Nedjelja, 04. svibnja 2014. - 10:54
Autor: 

Sinoć je u Domu kulture "Josip Marković" u Donjoj Lastvi održano "Mediteransko veče Mladena Lompara", crnogorskog pjesnika. O njegovom stvaralaštvu, poeziji, najnovijoj zbirci pjesama "Balsamovana kletva" govorili su prof. Nela Savković-Vukčević, književnik Milorad Popović, novinar i publicista Vlatko Simunović, kao i sam pjesnik. Medijator večeri bio je Adrijan Vuksanović.

Poetska večer započela je nastupom klape i stihovima Lomparevih pjesama koje je kazivala prof. Nela Savković-Vukčević.

Novinar i publicista Vlatko Simunović predstavljajući pjesnikov stvaralački rad je kazao "Lompar je najuticajniji crnogorski pjesnik druge polovine 20.vijeka", objašnjavajući zašto baš on predstavlja prekretnicu u crnogorskoj književnosti.
"On je osnažio južno, mediteransko korijenje crnogorske kulture i transformirao crnogorski lirizam. On je pjesnik koji svojom poezijom krati razdaljine među obalama", istakao je Simeunović.

Književnik Milorad Popović kazao je da se Lompar može uporediti samo sa jednim pjesnikom, a to je Viktor Vida. Popović je istakao da Lompar nije samo pjesnik, već i najznačajniji povijesničar umjetnosti. U drugom dijelu govora, on se osvrnuo i na politiku, ističući Lomparovu hrabrost i istrajnost u političkim sukobima, iskazivanju antiratnog stava devedesetih godina, te zalaganju za neovisnu Crnu Goru. Popović predstavlja Lompara kao pisca koji je "živio ono što je pisao", naglašavajući da je to među piscima rijetkost.

"Kad čitam poeziju Mladena Lompara lebdi nadamnom Ariostov stih kao labudovi rijetki su pjesnici. Poezija povezuje skladnost gramatike sa osobinama logike i ukrasima retorike, uzimajući od aritmetike brojeve, od geometrije mjere, od muzike melodije, od astrologije sličnosti, i tako nastaje pjesnička umjetnost koja je dostojna da opisuje ljude, preporučuje božanske stvari i proslavlja neiskazano božanstvo. Lompar pjeva za ljude renesansnog duha, prenoseći nam riječi renesansnog pjesnika Salutatija" - kazala je prof. Nela Savković

Na samom kraju, publici se obratio pjesnik. "Ovo mi se ne događa tako često, vidim ovdje i Srba, i Hrvata, i Albanaca, i Muslimana... Prema tome, ja i dalje vjerujem da će nas poezija spašavati, držati i održavati", nakon čega je Lompar kazivao stihove svojih pjesama.

Izuzetno posjećenoj poetskoj večeri, među brojnim poštovaocima Lomparove poezije nazočili su ministrica Marija Vučinović, predsjednik HNV CG Zvonimir Deković.

U glazbenom dijelu nastupila je klapa "Veterani vazda mladi", a kao iznenađenje večeri nastupila je i sopranistica Nada Baldić.

"Mediteransko veče Mladena Lompara" organizirali su HNV CG i NVO "Hrvatska krovna zajednica - Dux Croatorum".

Audio: 
Pjesnik Mladen Lompar