"Muzeji su riznice života i prošlosti"

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 30. prosinca 2014. - 11:41
Autor: 

Sinoć je u Pomorskom muzeju Crne Gore- palača Grgurina u Kotoru održana promocija „Godišnjaka LIX-LX“.

Na početku večeri nazočne je pozdravila Mileva Pejakovic Vujošević, direktorica Pomorskog muzeja Kotor, koja je izrazila izuzetno zadovoljstvo urađenim u ovoj godini: " Vrijedni i stručni tim naše institucije, pored redovne djelatnosti i svakodnevnog velikog interesovanja turista, bio je fokusiran na postavkama izložbi u zemlji i inostranstvu, izdavačkoj djelatnosti i promociju novih knjiga. Događaj koji je obilježio ovu godinu svakako je Međunarodna izložba  „Zavjetni darovi bokeljskih pomoraca“ koja je postavljena i još uvijek traje, i na kojoj je izloženo preko 450 predmeta".

O knjizi su govorili: prof. dr. Gracijela Čulić, povjesničarka umjetnosti Radojka Abramović, koja se osvrnula na postignuto i zahvalila svima koji su sudjelovali u organiziranju ovog projekta, kao i bibliotekar Slavko Dabinović koji je rekao da će drugi tom biti prezentiran i promoviran u rujnu sljedeće godine i to na proslavi Dana Pomorskog muzeja.

Ovogodišnji Godišnjak nam svjedoči o radu Pomorskog muzeja, o trudu svih onih koji pokušavaju istaći koliko je umjetnost bitna za opće funkcioniranje svakog čovjeka, kao i o tome da su "muzeji  riznice života prošlosti i sadašnjosti, svjetionici budućnosti".

Izdavač Godišnjaka je Pomorski muzej Crne Gore-Kotor, a  objavljeni su radovi i članci : Don Antona Belana, Anite Mažibradić, Jovana J. Martinovića, Lovorke Čoralić, Radojke Abramović, Željka Brguljana, Marije Proročić, Milice Križanac, Gracijele Čulić, Dejana Ječmenice, Lenke Blehove Čelebić, Antuna Tomića, Marije Mihaliček, Vilme Kovačević, Milenka Pasinovića, Tomislava Bonića, Siniše Lukovića, Petra Palavršića kao i : In Memoriam – Dr. Miloš Milošević i dr. Marija Milja Radulović.

Iz rada Muzeja su radovi Danijele Nikčević i Vladimira Brguljana.

U glazbenom dijelu programa sudjelovao je  glazbeni sastav „Škuribanda“, a medijatorica večeri je bila prepoznatljiva Dolores Fabijan.

Među nazočnima su bili: Svećenstvo Kotorske biskupije, podpredsjednik Općine Kotor Branko Nedović, direktir OJU Muzeji Andro Radulović, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore Zvonimir Deković, kao i predsjednik HKZ "Dux Croatorum" Adrijan Vuksanović.