Okosnica aktivnosti Hrvatskoga nacionalnog vijeća Crne Gore tijekom 2014. godine

Time to read
4 minutes
Read so far

Srijeda, 21. siječnja 2015. - 9:11
Autor: 

Ovom bismo Vam prilikom željeli  predstaviti pregled aktivnosti Hrvatskoga nacionalnog vijeća Crne Gore u protekloj, 2014. godini.  Osim redovnih aktivnosti, htjeli bismo Vam , ne nužno kronološki, predstaviti okosnicu aktivnosti Vijeća po područjima djelatnosti.

 

1)      POLITIKA :

-          Krajem siječnja mjeseca, na poziv  Ministarstva za ljudska i manjinska prava Crne Gore da delegiramo našeg predstavnika u Radnu grupu za Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o manjinskim i ljudskim pravima i slobodama Crne Gore,   u ime Vijeća u Radnoj grupi je na desetak sastanaka aktivno sudjelovao  gospodin  Vladimir Marvučić, dipl. iur. i potpredsjednik HNV-a.  Predstavnici Vijeća, konkretno Predsjednik,  također je  aktivno sudjelovao  i na Javnim raspravama u Tivtu i  Ulcinju krajem srpnja i početkom kolovoza, te  u Podgorici krajem rujna mjeseca,  na temu navedenog zakona.

-          Gospodin Marvučić je aktivno sudjelovao u  radu Međuvladina mješovitog odbora  Crne Gore za provedbu Sporazuma između Crne Gore i Republike Hrvatske o zaštiti prava crnogorske manjine u Republici Hrvatskoj i hrvatske manjine u Crnoj Gori. 

-           Na  poziv  Ministarstva za vanjske poslove i europske integracije Crne Gore, Uprave za dijasporu, na Javnu raspravu povodom Nacrta Zakona o suradnji Crne Gore s iseljeništvom, u  ime je Vijeća ovom okruglom stolu nazočio Marin Čaveliš, član Odbora za suradnju s Hrvatima u RH i ostalim zemljama.

-          Potpisali smo Memorandum o suradnji s Ministarstvom za ljudska i manjinska prava Crne Gore i i Sporazum  o suradnji u ostvarivanju prava pripadnika/ca manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica u području visokoškolskog obrazovanja, s Ministarstvom za ljudska i manjinska prava i  s Rektoratom Sveučilišta u Crnoj Gori. 

-          Aktivno smo sudjelovali na desetak sastanaka sa svim nacionalnim vijećima.

-          Izaslanstvo predstavnika Hrvata iz Crne Gore boravilo je u studenome u  službenom posjetu Zagrebu, kojom su se prilikom susreli s premijerom RH,  gospodinom Zoranom Milanovićem, predstavnicima Saborskoga odbora za suradnju s Hrvatima izvan RH,  predstavnicima Državnoga ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, kao i predstavnicima Nezavisne zajednice Crnogoraca.

 

2)      KULTURA:

-          Folklorna sekcija HNV-a je tijekom siječnja mjeseca započela s aktivnostima. Organizirane su probe s voditeljem, kupljene narodne  nošnje, te su osigurana sredstva za školovanje i  sudjelovanje člana Sekcije na Zimskoj školi folklora u Crikvenici.  U sklopu Odbora za kulturu HNV-a aktivno su djelovali i Kazališna sekcija za mlade , kao i Dječji zbor „ Leptirići“, koji su u desetak navrata imali nastupe u Tivtu, Kotoru i Podgorici.

-          Tiskali smo i/ ili  organizirali  promocije sljedećih  knjiga : monografije „ Hrvatsko kulturno društvo „ Ljudevit Gaj“ , autorice mr. Anite Mažibradić, romansirane biografije o Mati Parlovu  i  „ Od mora i kamena godina“ autora mr. Zorana Poleksića, zbirke pjesama „ Balsamovana kletva“ autora akademika Mladena Lompara, čije je predstavljanje u suradnji S Maticom hrvatskom, Gradskim knjižnicama Dubrovnik i  Hrvatskom krovnom zajednicom „ Dux Croatorum“ organizirano i u Dubrovniku krajem mjeseca studenoga, a promocija navedenog autora planirana je i u Zagrebu tijekom ove godine, kao i uzvratna promocija jednoga hrvatskoga autora u Crnoj Gori .

-          U cilju razvitka međunacionalne tolerancije i suživota u Crnoj Gori,  1. smo veljače organizirali koncert sarajevskoga interreligijskoga zbora „ Pontanima“, koji njeguje glazbeni izričaj sve četiri konfesije koje su zastupljene u našoj državi. Organizirali smo u suradnji s Direktorijatom za medije Ministarstva kulture Crne Gore u travnju mjesecu i promociju novosadskoga časopisa za kulturu „ Nova misao“, urednika Mirka Sebića, u sklopu koje je otvorena i izložba naslovnica navedenoga časopisa.  Također smo organizirali i međunarodnu ekumensku izložbu autorice Mirjane Nikolić, koja inspiraciju za svoje kolaže pronalazi u svima trima preovladavajućim konfesijama na području bivše Jugoslavije. Također smo organizirali i izložbu slika grupe  umjetnica/ slikarica pod nazivom „ Mapa moga kraja“ , predvođenima Istrom Toner i Vahidom Nimanbegu. 

-          Aktivno smo sudjelovali u popuni fundusa Hrvatske knjižnice „ Ljudevit Gaj“, koja djeluje u sklopu Tajništva Vijeća.

 

3)      TRIBINE I SLUŽBENI POSJETI :

 

               -       U Rijeci je u veljači održan Okrugli stol na temu"Položaj Hrvata u Boki kotorskoj" na kojem su                          sudjelovali i  ministrica u Vladi Crne Gore, Marija Vučinović, i  predsjednik Hrvatskog nacionalnog                                       vijeća  Crne Gore, Zvonimir Deković, koji su boravili u Rijeci tijekom službenog posjeta  Primorsko- goranskoj županiji.

             -      Sudjelovali smo i na javnoj tribini na temu benefita pristupanja NATO-u, koja je održana u Multimedijalnoj dvorani Općine Tivat.

             -       Delegacija Odbora za vjeru i povijest Vijeća održala je službeni sastanak s mons. Ilijom Janjićem, biskupom kotorskim.

             -        Organizirali smo predavanje profesorice Milice Novković  iz Beograda na temu odgoja, kojom je prilikom predstavljen i  njen autorski projekt „ Porodični bukvar“.

             -        Inicirali smo otvaranje srednje škole na hrvatskome jeziku u Crnoj Gori, te je tim povodom održano više sastanaka. 

             -        Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore   posjetilo je i  izaslanstvo iz  Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske u sastavu: Vera Šutalo, Ivana Pilko Čunčić i Milan Bošnjak. U sklopu delegacije bila je i profesorica hrvatskoga jezika i voditeljica Hrvatske nastave u Crnoj Gori Ana Šarčević.

             -         Organizirali smo u srpnju mjesecu dječju radionicu na temu ilustracija iz slikovnice autorica Snježane Akrap- Sušac  i Feodore Gubaš, kojom je prigodom predstavljena navedena slikovnica „ Zbrčkica“.

             -        Krajem rujna mjeseca je u Kotoru  održana tribina profesorice Tuge Tarle, diplomatkinje s dvadesetpetogodišnjim iskustvom na temu iseljavanja Hrvata iz matične države, kojom je prilikom predstavljena i njena knjiga „ Hrvatski iseljenički duhopis“.

             -         Sudjelovali smo na XX. Forumu hrvatskih manjina u Zagrebu sredinom mjeseca studenog.

             -        Tijekom listopada mjeseca u službeni posjet Vijeću boravila je delegacija iz Tehničke zajednice Hrvatske, na čelu s akademikom Markešićem i Tehničkoga saveza Crne Gore, na čelu s prof. dr. Jaukovićem, tijekom koje je dogovorena suradnja, kao i don Ivan Filipović, voditelj Zajednice za rehabilitaciju teških ovisnika „ Cenacolo“, kao i delegacija gradišćanskih Hrvata, na čelu s gospodinom Franjom Pajrićem.

             -        Sredinom mjeseca prosinca Hrvatsko nacionalno vijeće posjetila je novoizabrana predsjednica Republike Hrvatske, gospođa Kolinda Grabar- Kitarović,kao i izborni stožer dosadašnjega predsjednika dr. Ive Josipovića.

4)      OSTALO:

 

            -         Koordinirali smo rad Vijeća, HGI-ja i udruga s hrvatskim predznakom, te pomogli organiziranje  manifestacija u Tivtu, Kotoru i Podgorici koje su održane ispred udruga s hrvatskim predznakom.

            -             Sudjelovali smo u održavanju Hrvatskoga doma, odnosno Doma kulture „ Josip Marković“ u   Donjoj Lastvi. 

            -            Pružali smo pomoć institucijama i pojedincima u potrebi.

            -           Članovi Vijeća su sudjelovali u izradi dokumentarnog filma o Viktoru Vidi, a sudjelovali smo i u njegovoj promociji u Kotoru  sredinom rujna mjeseca.

            -            Sudjelovali smo na Hrvatskim svjetskim igrama u Zagrebu u srpnju mjesecu.

            -             Pomogli smo Radiju Dux u ishodovanju frekvencije na nacionalnom nivou.

            -             Pomogli smo djelovanje Hrvatske škole u Crnoj Gori.

            -            Demantirali smo u više navrata napise i protestirali i djelovali  protiv aktivnosti vandala koji su bili usmjereni protiv kulturno- povijesne baštine Hrvata u Crnoj Gori.

            -            Dogovorena je preliminarno suradnja s gospodinom Velimirom Viskovićem, predsjednikom Društva pisaca Hrvatske;  gospođom Mani Gotovac,  kazališnom redateljicom;  gospođom Vandom Babić, profesoricom na Sveučilištu u Zadru;  te gostovanje kazališne predstave o Vesni Parun i gostovanje Akademskog zbora Filozofskoga fakulteta u Zagrebu. Također je već u poodmakloj fazi realizacije književna večer posvećena Vjenceslavu Čižeku.

            -             Sastali smo se s predsjednikom Općine Tivat, gospodinom Ivanom Novoselom,  u dva navrata.

Zvonimir Deković, predsjednik HNV-a CG