Pozdravni govor Iva Škanate

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 14. studenog 2014. - 14:01
Autor: 

Cijenjeni čitatelji, kao što ste već informirani u Zagrebu je, 11. studenoga, otvorena izložba pod nazivom „Zavjetni darovi bokeljskih pomoraca”. Tom prigodom pozdravni govor na samom otvaranju uputio je Ivo Škanata, predsjednik Hrvatske bratovštine „Bokeljska mornarica 809“, koji vam prenosimo u cijelosti:

„Poštovane gospođe i gospodo uzvanici,

cijenjeni gosti.

Dopustite mi, počašćen što mi se za to pružila prilika, da vas pozdravim u ime naše, 90 godina stare udruge Hrvatske bratovštine Bokeljska mornarica 809 Zagreb.

Ova izložba još je jedan dragulj u sada već poduljoj i bogatoj nisci događanja koje je naša udruga u proteklom razdoblju organizirala s ciljem da hrvatskoj javnosti predstavi dio kulturne baštine Boke kotorske, ujedno i Crne Gore, posebice onaj koji su u cjelini ili u najvećoj mjeri stvarali pripadnici hrvatskog naroda Boke.

Vjerujem da ćemo i u izlošcima ove izložbe pronaći tu nit koja povezuje naš Zavičaj i Domovinu.

Uostalom, danas i sljedećih dana Zagrebu, hrvatskoj metropoli predstavit će se, možemo reći bez pretjerivanja i bez bojazni da ćemo biti pogrešno shvaćeni, metropola hrvatske kulture i kulturne baštine izvan Republike Hrvatske. Povijesni grad Kotor takav epitet zasigurno zaslužuje.

Nadam se, također, da će hrvatska javnost, posebice naši sugrađani, Zagrepčani pokazati interes za taj dio, pa moglo bi se reći, i svoje kulturne tradicije te da će u velikom broju posjetiti ovu izložbu.

Zahvaljujem svima koji su doprinijeli da se ova izložba održi.

Hvala vama koji ste svojom nazočnošću u tolikom broju uveličali ove trenutke i nas organizatore već sada, prije otvaranja same izložbe, učinili ponosnim.

Još jedanput, svima velika i od srca hvala.“