„On se pokušao ustati!“

Time to read
1 minute
Read so far

Nedjelja, 28. rujna 2014. - 10:13
Autor: 

U crkvi Svetoga Duha u Kotoru sinoć je održana tribina Hrvatske krovne zajednice „Dux Croatorum“ u suradnji s Hrvatskim nacionalnim vijećem Crne Gore, pod nazivom „Zašto smo prisiljeni napuštati Hrvatsku“, posvećenu hrvatskome iseljeništvu.

Na početku večeri, nazočne je pozdravio predsjednik Hrvatske krovne zajednice, Adrijan Vuksanović.

Predavanje je održala profesorica Tuga Tarle, profesionalni diplomat i promotor hrvatske kulture u svijetu. Profesorica Tarle je na samom uvodu ispričala jedan interesantni i dirljivi događaj iz njene prošlosti koji je ujedno i jedan od razloga njenog dolaska u Boki kotorskoj: „Prije nekoliko godina bila sam u Španjolskoj u vrijeme kada je tu gostovao hrvatski gradski zbor „Brodosplit“. Između ostalih, oni su imali i jedan nastup u Pamploni na sveučilištu „Navara“, gdje je profesor Luka Brajnović osnovao katedru za medije i komunikacije. Kada je počela hrvatska himna, on se pokušao ustati, iako je bio u kolicima, nije mogao hodati. Svi smo vidjeli njegovo nastojanje da se ustane protiv svih fizičkih zakona, na čelo su mu izbile kapljice znoja, ruke i svi mišići su se napeli, jer on je doživljavao takvo poštovanje prema hrvatskoj himni i prema hrvatskoj domovini da je htio to izraziti stojeći.“

Profesorica Tarle je kazala kako su se Hrvati počeli iseljavati u srednjem vijeku, i to iz političkih i povijesnih razloga, te „trbuhom za kruhom“, i naglasila da u svijetu izvan svoje domovine živi oko četiri milijuna Hrvata, što predstavlja polovicu ukupnog hrvatskog bića. Tarle je istakla kako su Hrvati diljem svijeta uspjeli sačuvati svoj identitet i nisu se asimilirali.

Među nazočnima bili su i konzul Republike Hrvatske u Kotoru, Hrvoje Vuković; ministrica u Vladi Crne Gore, Marija Vučinović; predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore, Zvonimir Deković, predsjednica Općinskog odbora HGI-ja, Ljiljana Velić, predsjednik Općinskog odbora Tivat, Ilija Janović.