Svjetski dan knjige i autorskih prava

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 23. travnja 2014. - 10:17
Autor: 

Svjetski dan knjige i autorskih prava, obilježava se  23. travnja, kao simbolični datum u svjetskoj književnosti jer su toga dana 1616. umrli Miguel de Cervantes, William Shakespeare i Inca Garcilaso de la Vega a sama zamisao zasniva se na katalonskom običaju poklanjanja knjiga i ruža na dan Svetog Jurja.

Istog su datuma rođeni ili umrli ugledni autori kao što su Maurice Druon, K. Laxness, Vladimir Nabokov… 

Crna Gora će prvi put na nacionalnom nivou obilježiti ovaj dan.

U pomenutoj manifestaciji učestvuje i kotorska Gradska biblioteka i čitaonica organizujući druženje sa popularnim crnogorskim HIP-HOP glazbenicima: Dedom Dobrim Starim (WHO SEE) i Labiom. U periodu od 20 sati do 22 sata, 23. travnja (srijeda) u prostorijama Biblioteke svi zainteresirani (ljubitelji knjige i muzike!) mogu da se pridruže u obilježavanju ovog dana! Donesi knjigu sa sobom i postani besplatno član!

U Tivtu Centar za kulturu Tivat će Svjetski dan knjige obilježiti predstavljanjem knjige „Tragom čudesnih žena Boke Kotorske“ u Galeriji ljetnjikovca Buća - Luković u 20 sati.

Autor ove zanimljive knjige koja nas vodi kroz vrijeme, od legende do stvarnosti,  je profesor Lazar Seferović.

Knjiga se bavi sudbinom žene kraljice, majke, svetice, spisateljice, ratnice, vezilje, kulinarke, ljubavnice, slikarice, tragične čekalice, dobrotvorke, glumice, ženom magičnih ruku, ličnostima od 3.stoljeća p.n.e., pa do početka 21.stoljeća - napisala je recenzentica knjige, Lidija Seferović Pašeta.

UNESCO želi svakoga, a posebno mlade, da podstakne na čitanje i zaštitu intelektualnog vlasništva putem zaštite autorskih prava. Odluka o obilježavanju Svjetskoga dana knjige i autorskih prava donesena je na Opštoj konferenciji UNESCO-a održanoj u Parizu 1995. godine.