travnja 2012

Ponedjeljak, 30. travnja 2012.

Tivat 30.travnja 2012.(Radio Dux) - U zgradi Zbirke pomorskog nasljeđa – Porto Montenegro večeras je otvorena izložba tehničkih crteža jahti i jedrilica pod nazivom "Brodovi koji ponovo plove". O zbirci je govorio kustos Dražen Jovanović a izložbu je otvorila ravnateljica Pomorskog muzeja CG Kotor Mileva Pejaković Vujošević. U muzičkom dijelu nastupile su profesorice glazbe muzičkih škola Tivta i Kotora na klaviru i flauti.

Ponedjeljak, 30. travnja 2012.

Tivat, 30. travnja 2012. g. (Radio Dux)- Proteklog vikenda u Crnoj Gori boravila je Nogometna reprezentacija liječnika iz Hrvatske na čelu s dr. Edvardom Galićem predsjednikom Hrvatskog liječničkog športskog društva. Njih je na ulasku u Crnu Goru dočekao generalni konzul Republike Hrvatske u Kotoru Božo Vodopija. Oni su napravili stanku u Donjoj Lastvi, gdje su se susreli s hrvatskim žiteljima. Tom prigodom pozdravio ih je Zvonimir Deković predsjedik Hrvatske krovne zajednice „Dux Croatorum" i domaći župnik don Dejan Turza. Potom su se zaputili prema Tuzima, gdje su obišli Katolički centar „Sanctae crucis", u pratnji domaćina fra Frana Dushaja. Nakon toga odigrali su u Podgorici utakmicu sa svojim kolegama iz Crne Gore. Pobjedili su rezultatom 4-1. Početni udarac izveo je osamdesettrogodišnji dr. Đuro Kojan u dresu hrvatske reprezentacije. Po završetku utakmice liječnicima se pridružio veleposlanik Republike Hrvatske u Crnoj Gori Petar Turčinović. Uz prigodan domjenak nastavljeno je druženje i fotografiranje s navijačima. Bili su nazočni i dr. Svjetlana Zeković predsjednica Hrvatskog građanskog društva, podružnice Podgorica i dr. Mihajlo Kuliš. Dresovi hrvatske reprezentacije poklonjeni cu FSCG, kao i reprezentaciji liječnika Crne Gore, koja je u osnivanju.

Ponedjeljak, 30. travnja 2012.

Kotor, 30. travnja 2012. g. (Radio Dux)- Jučer je održan Put svjetla, po prvi put u Kotorskoj biskupiji, na kojem je uzelo sudioništvo veliki broj mladih iz Dubrovačke i Kotorske biskupije. Pobožnost je počela u crkvi sv. Marije od Rijeke. Na početku nazočne je pozdravio generalni vikar Kotorske biskupije msgr. Anton Belan, koji ih je u kratkim crtama upoznao s povješću ove značajne crkve, koja čuva moći blažene Ozane. Nakon toga mladi su krenuli zidinama starog grada ka crkvi Gospe od Zdravlja. Izrazito toplo vrijeme nije ih pokolebalo u hodočašću. Ljepota ambijenta stapala se s riječima molitve krijepeći im dušu. Raspjevane su bile jučer kotorske zidine, pomladili su ih osmjesi radosnih lica, obasjani svjetlom Kristovog Uskrsnuća.

Nedjelja, 29. travnja 2012.

Stoliv 29.travnja 2012.(Radio Dux)- Danas je u Stolivu u sklopu Fešta kamelija 2012. održana manifestacija pod nazivom Camellia trophy u organizaciji NVO "Kamelija Stoliv", Mjesne zajednice Stoliv i kluba sportskih ribolovaca „Zubatac" iz Kotora.
Ljubitelji i vlasnici drvenih barki od ranih jutarnjih sati takmičili su se u ribanju udicom iz barke, brzom veslanju a održana je i revijalana regata članova JK „Lahor" iz Kotora.

Subota, 28. travnja 2012.

Split 28.travnja 2012.(Radio Dux)- Iz tiska je izašla knjiga Palagruža-Diomedov otok autora Branka Kirigina. Knjiga moderne, neobavezne strukture u kojoj je autor na jednostavan i pedantan način nastojao prikazati sve važno i naizgled nevažno o našem najudaljenijem otoku. Ispričao nam je priču o svim njegovim karakteristikama: stijenama, travama, životinjama, ribama, ljudima, o sjenovitim i nepristupačnim žalima, ribolovu, Komiži, Hvaru ... ; o svim njezinim nastanjivačima od prapovijesnih zajednica do svjetioničara, arheologa i turista.
Naposljetku nam priča nešto posve osobno: prirodni ritam života, praćenje sunčeva hoda, vjetrova i prognoza, opčaranost tišinom, brudet na Zolu pod tendom... Na tren nam se čini da je riječ o točki gdje sve stoji, a u stvari sve vrvi životom. Palagruža svjedoči da su sve bitne sastavnice života jednake u neolitiku i danas: geografija, metereologija, mjesto u Jadranskom sustavu, otok kao takav, biljni pokrov, životinje, ribe u moru... Kirigin nas poziva ovom jedinstvenom knjigom da vidimo kako stvari stoje. Knjiga je opremljena s 150 grafičkih priloga, fotografija i karata, može se poručiti preko www.knjizevni-krug.hr

Kotor, 28. travnja 2012. g. (Radio Dux) - Jučer je u Kotorskoj biskupiji svečano proslavljen blagdan blažene Ozane. Sveto Euharistijsko slavlje služio je preuzvišeni Mate Uzinić, biskup dubrovački uz koncelebraciju msgr. Ilije Janjića biskupa kotorskog, prečasnog don Pavla Medača kancelara Kotorske biskupije i brojnih svećenika Kotorske i Dubrovačke biskupije. U velikom broju hodočastili su i redovnici dominikanci, čijem redu je i pripadala blažena Ozana. Na početku sv. Mise brojne vjernike pozdravio je preuzvišeni Ilija Janjić, koje se posebno zahvalio bratu u biskupstvu msgr. Matu Uziniću na nazočnosti.

Petak, 27. travnja 2012.

Kotor, 27. travnja 2012. g. (Radio Dux) - Danas liturgijski proslavljamo blagdan bl. Ozane, jedne od svetaca iz Boke kotorske. Naša blaženica rođena je kao Katarina Kosić 25. studenog 1493. , u selu Relezi u središnjoj Crnoj Gori, u vrlo siromašnoj obitelji, koja sem ovaca nije ima ništa. U 14. godini umiru joj roditelji, a ona napušta svoje selo i odlazi u Kotor, gdje je prima ugledna obitelj Aleksandra Buće. Katarina se u novom domu upoznaje s katoličkom vjerom, prima sakramente i počinje se skrbiti za siromahe i sve potrebite. Uskoro pristupa dominikanskom redu, kao trećoredica. Svoj život nastvalja u strogoj pokori, dobivši novo ime Ozana. U samostanskoj ćeliji provela je zazidana 52 godine, moleći, posteći, prikazujući svoj život na slavu Isusa Krista i korist braći ljudima. Umrla je u 72. godini, 27. travnja 1565. na glasu svetosti. Spominje se kao blažena već 1602. godine u testamentima kotorskih građana. Godine 1665. uvrštena je među zaštitnike grada Kotora i biskupije. Crkva joj je priznala štovanje 20. prosinca 1927. Tijelo joj se neraspadnuto čuva u crkvi sv. Marije od Rijeke.

Petak, 27. travnja 2012.

Saranda-Albanija 27.travnja 2012.(Radio Dux) - U sklopu projekta "Obala naših unuka" počelo je snimanje obale Albanije, napravljeni su prvi kadrovi. Od vođe exspedicije Vlatka Ignatovskog dobili smo e-mail i fotografije koje Vam prenosimo u cjelosti.
"Nimalo laka avantura, dobila je svoj obris kadrovima od Grčke granice prema sjeveru. Istine radi, to su još vode Jonskog mora, ali je zato ovaj dio turistički najrazvijeniji, što ne čudi jer sva mjesta gledaju prema grčkom otoku Krf. Tu se nalazi i najveće arehološko nanlazište Butrindi, sa ostacoma rimske i grčke kulture.

Četvrtak, 26. travnja 2012.

Stoliv 26.travnja.2012.(Radio Dux)- U okviru tradicionalne manifestacije „Fešta kamelija 2012" NVO „Kamelija", KSR „Zubatac", Kotor i MZ Stoliv organiziraju „CAMELLIA TROPHY" kao i ribarski susret vlasnika drvenih barki u nedelju 29.travnja - Stoliv
Program je sledeći:

06.30 - 10.30 Okupljanje ribara sa drvenim barkama i dogovor na stolivskom mulu, ribanje u akvatoriju ispred Stoliva, povratak i mjerenje ulova
10.30 Jedriličarska regata
11.00 - 12.00 Takmičenje u veslanju i defile drvenih barki
12.30 Svečano proglašenje najuspješnijih učesnika i dodjela trofeja

Četvrtak, 26. travnja 2012.

Kotor 26.travnja 2012.(Radio Dux) - Povodom smrti admirala Bokelske mornarice dr.Miloša Miloševića danas je u crkvi Svetog Duha održana komemorativna sjednica.
Ispred Bokeljske mornarice o svom dugogodišnjem admiralu govorili su član Upravnog odbora Nikola Ciko i viceadmiral Ilija Radović koji su govorili o značaju Miloševićevog znanstvenog rada te o njegovom nesebičnom doprinosu očuvanja tradicije i razvoja Bokeljske mornarice.

Stranice