PRVI KADROVI ALBANSKE OBALE

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 27. travnja 2012. - 10:33
Autor: 

U sklopu projekta "Obala naših unuka" počelo je snimanje obale Albanije, napravljeni su prvi kadrovi. Od vođe exspedicije Vlatka Ignatovskog dobili smo e-mail i fotografije koje Vam prenosimo u cjelosti.
"Nimalo laka avantura, dobila je svoj obris kadrovima od Grčke granice prema sjeveru. Istine radi, to su još vode Jonskog mora, ali je zato ovaj dio turistički najrazvijeniji, što ne čudi jer sva mjesta gledaju prema grčkom otoku Krf. Tu se nalazi i najveće arehološko nanlazište Butrindi, sa ostacoma rimske i grčke kulture.

Nakon 8 iscrpljujućih i kišnih dana od Dubrovnika do Sarande, uspješno smo krenuli. Kormilo Lagoona 380 je sigurnom rukom upravljao Robert Gal, dok mu je Predrag Domijan asistirao. Bobo je vodio brigu o GPS uređajima, stiskao tipku F2 na kompjuteru, čitao nepotpune nautičke karte sa plotera, pametnih telefona, ruskih tiskanih karata, sve kako se ne bi nasukali. I nismo. Senka je bila pošteđena ikakvih obaveza, pa se je dobrovoljno uhvatila kuhanja juhe od grdobinine glave i rižota od dagnji i kozica. Ne moram ni naglašavati da su sve nanmirnice kupljene svježe od ribara na moru ili tržnici i da su cijene ribe upola nego smo navikli. Slijedeći obrok će biti od igluna i vongola. Sir i masline nam idu već na uši, jer onih kišnih dana nismo se sretali previše sa ribarima. Rino se bavi fotografiranjem svega i svačega. Neke slike je već dignuo na svoj Facebook stranicu. Naravno da je ovakav lagodan ritam snimanja moguć zahvaljujući prostranosti jednog katamarana koji dodatno stabilizira snimku. Od velike koristi nam je i Genti Sanxhaku, predstavnik ministarstva turizma Albanije. On nam je prevoditelj kod cijenkanja sa ribarima, agentima u luci ili nam jednostavno kupuje ulaznice po muzejima.
U nautičkom smislu Albanija ima ogroman potencijal kao tranzitni koridor između Jadrana i Grčke. Zbog nerazvijenosti same obale i samo nekoliko sigurnih luka i skloništa, za sada ne može biti ozbiljana nautička destinacija, ali ljudi, običaj, hrana i ostale neobičnosti predstavlajju ozbiljan magent za svakog željnog avanture da skrene u Albaniju. Čak i trenutni režim prijavljivanja u svakoj luci ne predstzavlja prevelik problem jer za to postoji agent, koji dobro govori engleski, a osim administarciej, rado će prevesti do veletržnice ribom, dobaviti naftu, vodu do broda, jer toga nema na obali još. KAko se brzo gradi po obali, uskoro će i ta slika biti drugačija. Zato smo počašćeni da u ovom trenutku svjedočimo razvoju nautičkog turizma u Albaniji."
Vlatko Ignatoski