LIJEČNICI I NOGOMETAŠI

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 30. travnja 2012. - 15:00
Autor: 

Proteklog vikenda u Crnoj Gori boravila je Nogometna reprezentacija liječnika iz Hrvatske na čelu s dr. Edvardom Galićem predsjednikom Hrvatskog liječničkog športskog društva. Njih je na ulasku u Crnu Goru dočekao generalni konzul Republike Hrvatske u Kotoru Božo Vodopija. Oni su napravili stanku u Donjoj Lastvi, gdje su se susreli s hrvatskim žiteljima. Tom prigodom pozdravio ih je Zvonimir Deković predsjedik Hrvatske krovne zajednice „Dux Croatorum" i domaći župnik don Dejan Turza. Potom su se zaputili prema Tuzima, gdje su obišli Katolički centar „Sanctae crucis", u pratnji domaćina fra Frana Dushaja. Nakon toga odigrali su u Podgorici utakmicu sa svojim kolegama iz Crne Gore. Pobjedili su rezultatom 4-1. Početni udarac izveo je osamdesettrogodišnji dr. Đuro Kojan u dresu hrvatske reprezentacije. Po završetku utakmice liječnicima se pridružio veleposlanik Republike Hrvatske u Crnoj Gori Petar Turčinović. Uz prigodan domjenak nastavljeno je druženje i fotografiranje s navijačima. Bili su nazočni i dr. Svjetlana Zeković predsjednica Hrvatskog građanskog društva, podružnice Podgorica i dr. Mihajlo Kuliš. Dresovi hrvatske reprezentacije poklonjeni cu FSCG, kao i reprezentaciji liječnika Crne Gore, koja je u osnivanju.

Izabrana nogometna momčad liječnika Hrvatske, potom se vratila za Tivat, gdje je priređena večera kojoj su nazočili msgr. Ilija Janjić biskup kotorski, Tvrtko Kačan ministar savjetnik u Veleposlanstvu Republike Hrvatke u Crnoj Gori, Katja Žarnić konzul prvog razreda u Generalnom konzulatu Republike Hrvatske u Kotoru, Ljerka Dragičević zastupnica u Skupštini Crne Gore, Miroslav Franović predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore, Marija Vučinović predsjednica Hrvatske građanske inicijative, Ilija Janović dopredsjednik Općine Tivat, Zvonimir Deković predsjednik Hrvatske krovne zajednice „Dux Croatorum", Tripo Schubert tajnik Hrvatskog građanskog društva Crne Gore i dr. Edita Starović ravnateljica Opće bolnice u Kotoru.
U nedjelju izabrana nogometna vrsta liječnika Hrvatske bila je na sv. Misi u katedrali sv. Tripuna. Potom je usljedio obilazak sakralnog muzeja katedrale i susret s preuzvišenim Ilijom Janjićem, biskupom kotorskim. Otac biskup je dobio na poklon hrvatski dres u kojem je igrao dr. Edvard Galić prigodom osvajanja Svjetskog prvenstva.
Liječnici su obišli i dobrotsku crkvu sv. Eustahije, gdje ih je dočekao prečasni don Pavao Medač, domaći župnik. Liječnici-nogometaši posjetili su i grob pok. don Branka Sbutege.
U Perastu su se susreli s don Srećkom Majićem, s kojim su otišli na otok Gospe od Škrpjela.
Na kraju, odigrali su utakmicu u Tivtu s izabrnom vrstom Katoličke malonogometne lige „Sveti Tripun". Pobjedili su rezultatom 4-2.
Hrvatska nogometna momčad liječnika je osvajač zlatnog odličja u više navrata na Svjetskim prvenstvima. Oni djeluju od 1998. i bave se promidžbom športa i tjelesne aktivnosti među liječnicima. Boravak u Crnoj Gori smatraju uvodnim za buduće susrete, što je na korist stručnog usavršavanja i stjecanje osobnih poznanstava, a sve u duhu prijateljstva.
Audio: Dr. Edvard Galić predsjednik Hrvatskog liječničkog športskog društva

Audio: Zvonimir Deković predsjednik Hrvatske krovne zajednice Dux Croatorum