listopada 2014

Petak, 31. listopada 2014.

Diljem svijeta, 1. i 2. studenog katolici proslavljaju dva usko vezana blagdana. Najprije, Svi sveti 1. studenog, blagdan posvećen ne samo kanoniziranim svecima, već svima onima koji su tijekom života ostvarili ideal kršćanskog života.

2. studenog obilježava se Dušni dan, kada se sjećamo svih dragih preminulih.

Prenosimo vam raspored misnih slavlja u Kotorskoj biskupiji.

Svi sveti - 1.11.2014.

Škaljari - groblje sv.Mihovila  sv. Misa , 15:30 sati- don Anton Belan

                crkva sv.Klare - sv.Misa , 18:00 sati - don Anton Belan

Petak, 31. listopada 2014.

Izišao je novi broj Hrvatskog glasnika, glasila Hrvata Crne Gore u kojem između ostalog možete pročitati i tekstove: "Papa Franjo u Albaniji", "Nezaboravna turneja u Danskoj", „Multikulturalizam naša zbilja",  „Kotor moje mladosti". Hrvatski glasnik po cijeni od 2 eura možete kupiti u katedrali svetog Tripuna - Kotor, u Baru kod predsjednika podružnice Vlada Marvučića, u Podgorici na Trgu Božane Vučinić i u Herceg Novom u knjižari "So".

Petak, 31. listopada 2014.

U Zagrebu je proteklog vikenda, u okviru manifestacije „Lučindanski susreti“, upriličena turistička i kulturna prezentacija Cetinja, pod pokroviteljstvom Grada Zagreba, a uz podršku institucija dviju država.

Sudjelovali su članovi Nacionalne zajednice Crnogoraca u Hrvatskoj, a nazočilo je tisuću gostiju.

Ovom prigodom, obilježeno je 100 godina od početka Prvog svjetskog rata, te 180 godina od proglašenja Svetog Petra Cetinjskog za sveca.

Emitirano: 
Četvrtak, 30. listopada 2014.

U emisiji "Tragom Hrvata Boke i događaja" ugostili smo Matiju Grabića, jedriličara JK "Delfin" iz Tivta. Zaljubljenik u jedrenje nas je bolje upoznao s ovom vrstom sporta, te razgovarao o regatama na kojima je uspio ostvariti zavidne rezultate.

Više poslušajte u emisiji.

Jučer je  u Kongresnoj dvorani  hotela „Podgorica“ u Podgorici održana  konferencija za novinare na temu  „Nezadovoljstvo nacionalnih savjeta Prijedlogom izmjena Zakona o ljudskim i manjinskim pravima“.

Četvrtak, 30. listopada 2014.

Od 22. do 25. listopada održan je 2. međunarodni Srem film fest. Srem film fest je festival dokumentiranog filma, turizma i ekologije, na kojem je predstavljeno 56 natjecateljskih i 6 revijalnih filmova. U natjecateljskoj kategoriji našao se  i promidžbeni film „Kotor za sva doba“, redatelja Dušana Vulekovića.

Kotor za sva doba je osvojio “Srebrnu Bubamaru“za dinamičan i slikovit prikaz drevnog grada Kotora.

Da podsjetimo ,uloge u filmu su igrali Ivan Franović, Milica Ristić i Ana Popović.

Srijeda, 29. listopada 2014.

U organizaciji ŠOSMO "Vida Matjan"  1. studenog (subota)  s početkom u 20 sati  u Koncertnoj dvorani - crkvi Sv.Duha, bit će održan koncert :  Đani  Šehu - gitara i  Adi Šehu  - flauta.

Srijeda, 29. listopada 2014.

Nakon ljetne pauze, s radom je nastavio katedralni zbor Svetoga Tripuna. Na poziv kotorskog biskupa mons. Ilije Janjića i po želji pokojnog maestra prof. Nikole Čučića, nova dirigentica zbora je profesorica Andrea Orlando, iz Kotora, dugogodišnja orguljašica i članica zbora. Prof. Orlando je također profesorica klavira, voditeljica nekoliko klapa i Dječjeg zbora "Leptirići".

 

Sinoć je u crkvi svetog Pavla u Kotoru održana promocija knjige dr. sc. Marije Buzov  pod nazivom „Antički i ranokršćanski mozaici s natpisom u Hrvatskoj“.  U knjizi se raspravlja općenito o antičkim i ranokršćanskim mozaicima vezanim uz kasnu antičku arhitekturu, nalazima antičkih i ranokršćanskih mozaika, kao i natpisima na mozaicima.

O knjizi su govorile povjesničarka umjetnosti Marija Mihaliček i arheologinja Milena Vrzić.

Stranice