veljače 2017

Na današnji dan 1937. godine, osnovan je Zavičajni muzej u Perastu. Do danas je ova kulturna ustanova mijenjala naziv, ali ono što se nikada nije izmjenilo je kurs ove kulturne institucije, koji je ovih 80 godina, njegovao tradiciju i sjećanje na stoljeća prohujala kroz ovaj grad.

Muzej grada Perasta danas je u okviru OJU Muzeji Kotor, dostojan nasljednik svih predhodnih oblika i formi ove kulturne institucije, s potrebom da ide u korak sa svjetskim muzejima, kao i sa namjerom da ogromno kulturno nasleđe zauvijek bude očuvano i prezentirano.

Utorak, 28. veljače 2017.

Draga braćo i sestre,

U organizaciji Hrvatske bratovštine Bokeljska mornarica 809 Zagreb, u subotu, 25. veljače, u hotelu Sheraton održana je 93. Bokeljska večer, završna manifestacija ovogodišnjih Tripundanskih svečanosti, zaštićenog kulturnog dobra Republike Hrvatske. 

Večer je započela tradicionalno, izgovaranjem Loda, ove godine Malog admirala Andrije Vidovića, potomka kotorske obitelji Ciko, slijedila je veličanstvena izvedba kola Bokeljske mornarice kao i bogat kulturno umjetnički program večeri.

Predsjednik Hrvatskoga nacionalnog vijeća Crne Gore Zvonimir Deković u pratnji prof. dr. Vande Babić sa Sveučilišta u Zadru posjetio je Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje i tom prigodom pozvao ravnatelja Instituta dr. Željka Jozića da posjeti Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore te dvije hrvatske škole u Boki kotorskoj.

Utorak, 28. veljače 2017.

Prvog ožujka u Kotoru, u okviru Kotorske koncertne sezone, nastupa umjetnik DarkoKarajić. U koncertnoj dvorani Muzičke škole, crkvi Sv. Duha, s početkom u 19h priredit će koncert na lauti izvodeći djela kompozitora kao što su: King Richard theLionheart, HansJudenkönig, VincenzoCapirola, AlessandroPiccinini. Ovakav spisak manje izvođenih kompozitora koji su živjeli i stvarali od 12. do 17. st., i neobičan zvuk laute očekuje nas nakon prezentacije baroknih instrumenata učenicima škole, istoga dana u ranijim satima.

Utorak, 28. veljače 2017.

Osobna zaštitna oprema vrijedna 20.000 eura, koju je Općina Tivat kupila za potrebe općinske Službe zaštite i spašavanja, pristigla je jučer. Pripadnici tivatske Službe zaštite i spašavanja od sada na raspolaganju imaju 13 novih kompleta opreme, odnosno svi imaju svoju osobnu  zaštitnu opremu koju su obvezni nositi prilikom svakog izlaska na intervenciju. Jedan komplet sadrži zaštitnu jaknu, pantalone, čizme, kacigu, potkapu, rukavice i zaštitu za vrat. U pitanju jeosobna  zaštitna oprema najvisočijekvalitet, eminentnih europskih proizvođača.

U subotu , 25. veljače, u hotelu Šeraton u Zagrebu, održana je tradicionalna Bokeljska večer, u čast kotorskog  patrona Svetoga Tripuna.

Ovogodišnji Mali admiral Andrija Vidović, potomak kotorske obitelji Ciko,  je po običaju govorio Lode – pohvale Svecu, koje možete pogledati u video zapisu.

Ponedjeljak, 27. veljače 2017.

Od početka Riječkog karnevala u siječnju vrijeme je jednostavno proletjelo, a kako i ne bi uz sve što se događalo u proteklih mjesec i pol dana - karnevalske zabave, koncerte, pjesmu i ples, sva karnevalski obojena sportska, gastronomska, humanitarna događanja... Kao šlag na torti i najbolji način za obilježiti kraj ovogodišnjeg Riječkog karnevala, ovu je nedjelju centar grada protresla jedinstvena i najveća Međunarodna karnevalska povorka.

Ponedjeljak, 27. veljače 2017.

Razgovarao Goran Galić, Vijenac – novine Matice hrvatske, br. 599, 16. veljače 2017.

Citati: Četrdeset posto nepokretne i šezdeset posto pokretne kulturne baštine Crne Gore hrvatske je provenijencije, a da nije nazvano tim imenom / Bokeljska mornarica uvijek je bila hrvatska / Krajnje je vrijeme za popis kulturne ostavštine Hrvata u Boki / Samo u vrijeme Domovinskog rata iz Boke se iselilo oko tisuću Hrvata, a onih koji su je naselili petnaest je puta više.

 

Stranice