80. obljetnica peraškog muzeja i dan rođenja Tripa Kokolje

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 28. veljače 2017. - 15:08
Autor: 

Na današnji dan 1937. godine, osnovan je Zavičajni muzej u Perastu. Do danas je ova kulturna ustanova mijenjala naziv, ali ono što se nikada nije izmjenilo je kurs ove kulturne institucije, koji je ovih 80 godina, njegovao tradiciju i sjećanje na stoljeća prohujala kroz ovaj grad.

Muzej grada Perasta danas je u okviru OJU Muzeji Kotor, dostojan nasljednik svih predhodnih oblika i formi ove kulturne institucije, s potrebom da ide u korak sa svjetskim muzejima, kao i sa namjerom da ogromno kulturno nasleđe zauvijek bude očuvano i prezentirano.

Kao nositelj i čuvar kulturne baštine Perasta i Boke Kotorske, epicentra tadašnje i današnje Europe, predstavlja oslonac kulture Crne Gore, nalazeći se na svjetskoj kulturnoj i turističkoj mapi.

Kao i posljednjih godina, tako i u narednom periodu planirana su dešavanja, koja će lokalno stanovništvo podsjetiti na vrijednosti koje posjedujemo, a one koji po prvi put dolaze ovdje, bezuslovno će zaitrigirati i dovesti ih ponovo u ovaj dio svijeta.

Mnoge izložbe, koncerti, druženja, uvjetovali su da Muzej grada Perasta, postane prestižno mjesto. Sljedeća dešavanja koja su planirana predstavljaju ponovnu prezentaciju kulturnog dobra, koje čuva ovo zdanje. Izložba pod nazivom „Odlikovanja“, zatim izložba arhivske građe, prevedene sa osmankog na crnogorski jezik, potom „Stećci Boke i zaleđa“, su dešavanje koja su planirana u naredna 3 mjeseca. Kvalitet rada i brige o Muzeju i postavkama, dostojno i ponosno uz zadovoljstvo zaposlenih i direktora nose teret stoljeća.

Našim trudom i angažovanjem i dalje ćemo težiti da naša i vaša Ustanova, bude mjesto gdje ćete i dalje rado dolaziti i biti ponosni na nju – navodi se u priopćenju Muzeja grada Perasta.