veljače 2020

Barska plovidba i Jadrolinija danas su u Rijeci potpisale ugovor o saradnji, kojim je predviđeno održavanju brodske linije između Crne Gore i Italije počev od druge polovine maja do kraja novembra 2020. godine.

Gradove Bar i Bari će i ove godine spajati brod Dubrovnik riječke Jadrolinije.

U maju i junu ploviće jednom sedmično, u julu i avgustu dva puta sedmično i od septembra do novembra takođe jednom sedmično.

Izvor: CDM

Dora 2020. - kruna Glazbenih dana HRT-a - održat će se večeras na spektakularnoj pozornici u Sportskoj dvorani "Marino Cvetković". Šesnaest najboljih pjesama i njihovih izvođača borit će se za prestižnu statuu Dore, koja će im donijeti put u Rotterdam gdje će na Eurosongu 2020. braniti boje Hrvatske.

Unaprjeđenje suradnje i razmjena iskustava, a posebno stvaranje jednakih šansi i briga o djeci iz obitelji slabijeg imovnog stanja, bili su tema razgovora gradonačelnika Prijestolnice Cetinje Aleksandra Kašćelana s direktorom Gradskog društva Crvenog križa iz Zagreba Petrom Penavom.

Sinoć je  u DTV- u Partizan u Tivtu održana promocija   knjige Olge Brajnović  ,,Ljubavna i ratna odiseja", u organizaciji Hrvatskoga nacionalnog vijeća Crne Gore, a u suradnji s Maticom hrvatskom i Društvom hrvatskih književnika.

Riječ je o životnoj i ljubavnoj priči  Luke Brajnovića i njegove supruge Ane. Autorica knjige je kćerka Luke Brajnovića, Olga.

Predsjednik kotorske Općine Željko Aprcović susreo se jučer s   veleposlanikom  Republike Hrvatske u Crnoj Gori Veselkom Grubišićem i generalnom konzulicom Generalnog konzulata RH u Kotoru Jasminkom Lončarević.

Općinska javna ustanova „Muzeji” Kotor proslavljajući Dan Muzeja grada Perasta, koji se obilježava u znak sjećanja na njegovo osnivanje 28. 2. 1937. godine, upriličila je izložbu „Papirni novac iz fundusa Muzeja grada Perasta”, koju su pripremile kustosica-povjesničarka Aleksandra Simeunović i konzervator-restaurator mr. Maja Uskoković.

Sjajne vijesti stigle su iz Kaira, gdje je Upravni odbor Svjetske rukometne federacije prihvatio kandidaturu Hrvatske, Danske i Norveške i dodijelio im organizaciju Svjetskog muškog rukometnog prvenstva 2025. godine.

Nakon srebra seniora na nedavnom Europskom prvenstvu, bronce mlađih kadeta na Mediteranskom prvenstvu u Ateni, ovo je još jedna sjajna i velika vijest za hrvatski rukomet na početku ove godine.

Petak, 28. veljače 2020.

Jučer je odigran derbi 4.kola Zimske boćarske Tivat lige, u kojem je ekipa Vrmca savladala Kalimanjac 1 rezultatom 7:6 i ovom pobjedom se osamila na prvom mjestu.

Palma 1 je u klupskom derbiju bila bolja od Palme 2 rezultatom 10:3, Bacchus 1 je porazio ekipu Brđanina 7:6, Češljar je poražen od Kalimanjca 2 sa 9:4, a ekipa Bacchusa 2 je bila slobodna u ovom kolu.

Petak, 28. veljače 2020.

Na današnji dan 1661. godine rođen je čuveni peraški slikar Tripo Kokolja.

Tripo Kokolja rođen je u Perastu 28. 2. 1661. godine.

Školovao se pod pokroviteljstvom svog mecene, također Peraštanina, nadbiskupa Andrije Zmajevića. Uočivši Tripov talent za slikanje, Andrija ga je uputio na školovanje u Veneciju nakon čega se Tripo vratio u rodni Perast gdje je prvo radio na ukrašavanju crkve svetog Nikole i crkve Gospe od Rozarija – mauzoleja njegovog mecene.

Povodom Dana Muzeja grada Perasta, 28. 2., Općinska javna ustanova “Muzeji” Kotor organizira izložbu “Papirni novac iz fundusa Muzeja grada Perasta”.

Na osnovu Programu zaštite kulturnih dobara za 2019. godinu, Ministarstvo kulture Crne Gore odobrilo je sredstva za konzervaciju i restauraciju papirnih novčanica iz fundusa Muzeja grada Perasta.

Stranice