travnja 2022

Jedriličari Milivoj Dukić i Ilija Marković, reprezentativci Crne Gore u olimpijskoj klasi ILCA7, opravdali su očekivanja na prestižnoj regati   Semaine Olympique Française (SOF), regati u rangu svjetskog prvenstva, koja je po prvi put u Francuskoj okupila svih 10 jedriličarskih klasa koje će se natjecati na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. Tijekom šest dana, od 25. do 30. 4.,olimpijska jedriličarska elita natjecala  se na regatnom polju u Ieru.

Ukupno, 650 jedriličara iz više od 50 zemalja, uključujući najbolje svjetske olimpijske jedriličare.
  

Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Karlo Ressler uputio je čestitke ministru Vuksanoviću na imenovanju te se osvrnuo i na njihov nedavni susret u Boki kotorskoj.


„Poštovani gospodine Vuksanović,

U nastavku možete pročitati čestitku voditelja Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska-Crna Gora, Hrvatskoga sabora, gospodina Branka Bačića ministru u Vladi Crne Gore, gospodinu Adrijanu Vuksanoviću.

„Poštovani ministre Vuksanović, dragi Adrijane,

Subota, 30. travnja 2022.

Vaša omiljena emisija za mlade vraća se u izmijenjenom formatu. Učenici hrvatske nastave iz Kotora i Tivta će vas kroz razgovore o svojim hobijima i onome što vole upoznati sa svim što vole mladi Hrvati Boke.

U prvoj emisiji predstavit će se Kristina Petrović, mlada umjetnica iz Kotora i veteranka hrvatske nastave. Kako iz njezine perspektive izgleda savršen dan? Koji likovni umjetnik joj je ujedno i omiljena povijesna ličnost? Koja joj je najdraža hrvatska riječ, narodna izreka i stih te što sluša ovih dana, saznajte u starom terminu.

Državni tajnik RH za Hrvate izvan RH gospodin  Zvonko Milas, uputio je čestitku Adrijanu Vuksanoviću, predsjedniku  Hrvatske građanske inicijative,  povodom izbora za ministra u Vladi Crne.

„Poštovani gospodine Vuksanoviću,

Četvrtak, 28. travnja 2022.

Na Cetinju je danas izabrana 43. Vlada Crne Gore. Hrvatska nacionalna zajednica ima svojeg predstavnika u njoj. Naime, Adrijan Vuksanović, predsjednik Hrvatske građanske inicijative je ministar bez portfelja. Vlada, koju je danas dobila Crna Gora, broji 18 resornih ministarstava i dva ministra bez porfelja. Pored Vuksanovića iz HGI, ministar bez porfelja je i Zoran Miljanić iz Civisa, koji ima parlamentarni status. Konkretna zaduženja ministri Vuksanović i Miljanić će dobiti na narednim sjednicama Vlade Crne Gore.

U biskupskoj kapelici Ordinarijata biskupije Željezno (Eisenstadt) u Gradišću u Austriji, proslavljen je blagdan Bl. Ozane Kotorke djevice i redovnice, blaženice iz 16. stoljeća, suzaštitnice Kotorske biskupije. Sv. misno slavlje predslavio je don Ivan S. Vukčević, glavni tajnik Željezanske biskupije i osobni tajnik biskupa mons. dr. Egidija Živkovića.

Četvrtak, 28. travnja 2022.

Turistička organizacija Općine Tivat tradicionalno, 29. godinu, organizira  akciju „Turistički cvijet”. Spomenuta akcija ima za cilj animiranje građana Tivta da daju svoj doprinos vizualnom identitetu grada u hortikulturnom smislu.

Stručni žiri, angažiran od strane Turističke organizacije Tivat, obilazit će teritorij Općine Tivat u periodu od 10. 5. do 1. 6. i birati najbolje u sljedećim kategorijama:

 

Izložba slika akademskog slikara Nedeljka Simanića „Rani raj” bit će otvorena u petak, 29. 4., u Muzeju i galeriji Tivat,  s početkom u 19 h.

Četvrtak, 28. travnja 2022.

Jučer je u Kotoru proslavljen blagdan bl. Ozane. U svojoj propovijedi  biskup kotorski, mons. Ivan Štironja se osvrnuo na život bl. Ozane, ljubav prema Bogu i značaju vjere u njezinom životu. Istakao je žrtvu bl. Ozane, koja nam  danas, a i ubuduće ostaje „mučenicom Božje ljubavi“ i svojim djelima svjedoči o svemu što se često zaboravi u današnjem vremenu. Biskup govori da njezina djela  nadilaze sve zidine te da je  duh ljubavi, vjere i nade upravo ono  što bl. Ozana predstavlja za vjernike.

Stranice