Pijanist Bartolomej Stanković u emisiji „Bokobran“

Emitirano: 
Srijeda, 25. siječnja 2023.

Današnji gost emisije Bokobran je Bartolomej Stanković, pijanist i profesor na Katedri za klavir Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu. U razgovoru smo saznali o dojmovima koje nosi s  nastupa u Tivtu,  a povodom koncerta “Ususret Božiću”.

Što ga je opredijelilo prema glazbi  i  više o njegovom Balkan madness koncertu, podijelio je s našim slušateljima u današnjoj emisiji.

O pedagoškom radu, klasičnoj glazbi, odnosu mladih prema istoj, ali i budućnosti reproduktivnih umjetnosti, kao i čitav razgovor možete poslušati u audio- zapisu.

Bartolomej Stanković, bosanskohercegovački pijanist i izvanredni profesor na Katedri za klavir Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu. Glazbeno obrazovanje započeo je u klasi prof. Bahrije Šabanović u Visokom (1997.), a Srednju muzičku školu Sarajevo završava u klasi prof. Angeline Bojović-Pap (2006.). Magistrirao je klavir na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. em. Pavice Gvozdić (2011.). Postdiplomski studij završio je u klasi pijanista Federica Gianella na Steinway Academy u Veroni (2012.). Održao je preko 60 solističkih koncerata u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Italiji i Austriji, a kao solist je nastupao uz Dubrovački simfonijski orkestar (Tvrđava Revelin, Dubrovnik), Kamerni simfonijski orkestar Zenica (Bosansko narodno pozorište, Zenica), a surađivao je i sa Sarajevskom filharmonijom (Narodno pozorište, Sarajevo). Izdavačka kuća Nota Bene Records (Zagreb) objavila je njegova tri nosača zvuka (CD) ,,Balkan Madness BH edition”, „Voyage“ i „Resonance“, s djelima za klavir trideset troje bosanskohercegovačkih skladatelja (2018., 2020., 2021).

Ova emisija je realizirana uz financijsku potporu Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava Crne Gore