Rekonstrukcija crkve svetoga Franje u Kotoru – biblioteka Kotorske biskupije

Emitirano: 
Srijeda, 04. ožujka 2015.

Tema je ovoga Bokobrana obnova ruševne barokne crkve svetoga Franje i prenamjena te sakralne građevine u prostor s novim sadržajem i funkcijom, u biblioteku Kotorske biskupije. O budućoj biblioteci za Bokobran govori inicijator ovoga vrijednog projekta, župnik crkve svetoga Eustahija u Dobroti i biskupski kancelar, don Pavao Medač.

Kotorska biskupija posjeduje vrijedne knjige koje su nastajale i koje su sakupljane tijekom povijesti. U tih, koliko se broji – 30 000 knjiga – biskupijska knjižnica posjeduje čak 22 inkunabule. Kako taj bogat fond knjiga nije bio smješten na prikladnome mjestu, nije bio zaštićen, pa također ni katalogiziran.

Projekt će se realizirati u suradnji i prema istraživačkome uvidu u izvorni izgled crkve Regionalnoga zavoda za zaštitu spomenika kulture Kotor. Pri obnovi se slijede konzervatorski uvjeti koji određuju da se obnovi crkva kakva je bila izgrađena u 17. stoljeću unutar samostanskoga sklopa, zbog čega će se, između ostaloga, zadržati izvorni jedinstveni prostor crkve bez pregrađivanja, obnoviti krov, zvonik crkve, a sve to u skladu sa sačuvanim podacima i analognim istovremenim primjerima.

Obnovom i prenamjenom ruševne barokne crkve svetoga Franje zaštitit će se njena arhitektura od propadanja, a obradom i zaštitom knjiga i formiranjem biblioteke novi se duhovni sadržaj uklapa u nekadašnji sakralni prostor. Time grad Kotor dobiva također prostor za održavanje kulturnih događanja.

Više o projektu saznajte iz audiozapisa i fotografija.