HRVATSKI IZVAN DOMOVINE

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 16. siječnja 2012. - 12:04
Autor: 

Odjel za školstvo, znanost i šport Hrvatska matica iseljenika izradio je portal www.ucimohrvatski.com. Hrvatski izvan domovine napravljen je za sve one koji predano i s ljubavlju čuvaju i njeguju hrvatski jezik i kulturu izvan domovine Hrvatske!
Ovo je mjesto na kojemu možete naći brojne ideje za organiziranje i provođenje nastave, poveznice na mrežne stranice s tekstovima ili video isječcima prikladnim za nastavu, opise tradicionalnih dječjih igara, priče i recitacije, brojalice i pjesmice, informacije o kulturnoj i prirodnoj baštini RH i još mnogo toga.

U planu je i forum kao sastavni dio web portala koji bi služio za umrežavanje nastavnika hrvatskoga jezika izvan domovine, njihovo povezivanje s kolegama u domovini. Naša je želja potaknuti nastavnike hrvatskoga jezika na stvaranje on-line riznice materijala za nastavu hrvatskoga kao drugoga i nasljednoga jezika koja bi bila dostupna svima.Nadamo se da će ove stranice biti učiteljima na korist, a djeci na radost kažu u Odjel za školstvo, znanost i šport Hrvatska matica iseljenika.
Brojni susreti i razgovori vezani za učenje hrvatskoga jezika koje je Odjel za školstvo, znanost i šport Hrvatske matice iseljenika tijekom niza godina imao s učiteljima, učenicima i roditeljima pokazali su da su, uza sve posebnosti organizacije i provođenja nastave hrvatskoga jezika u inozemstvu, svima zajedničke sljedeće temeljne poteškoće: međusobna nepovezanost i ograničenost komunikacije nastavnika, nepovezanost sa stručnjacima i kolegama u domovini, nemogućnost kontinuiranoga usavršavanja i dodatnoga obrazovanja, neprikladnost i nedostatak pisanih nastavnih materijala, slaba dostupnost suvremenih didaktičkih sredstava na hrvatskome jeziku i o hrvatskome jeziku prikladnih dobi i jezičnome znanju učenika (videokasete, multimedijalne igrice, audiosnimke itd.).
Nakon što je osmišljen izgled i sadržaj web portala, uslijedilo je prikupljanje, obrada i raspodjela sadržaja. Na portalu možete pronaći korisne sadržaje, poveznice na mrežne stranice s tekstovima ili video isječcima prikladnima za nastavu (priče, crtani filmovi, igrane serije, igrani filmovi, glazba);
U planu je još i FORUM, koji će služiti za umrežavanje nastavnika hrvatskoga jezika izvan domovine te njihovo povezivanje s kolegama u domovini; mjesto na kojemu se razmjenjuju znanja i iskustva, raspravlja o zajedničkim temama, daje i pruža stručna pomoć ističu u Odjelu za školstvo, znanost i šport Hrvatske matice iseljenika.