NAVAROV PILOT BROD ZA LUKU KOTOR

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Srijeda, 08. veljače 2012. - 11:19
Autor: 

Brodogradilište „Navar" iz Tivta isporučilo je preduzeću „Luka Kotor" novosagradjeni radni brod vrijedan preko 59 tisuća eura. Riječ je o posebnoj, tzv. „pilot" varijanti poznatog „navarovog" modela „795". Ovaj 8-metarski plastični brodić u „cabin" i „open" varijanti veoma je tražen na našem tržištu ali i Hrvatskoj zbog svojih odličnih maritimnih karakteristika, povoljne cijene i odličnog kvaliteta, pa se i Luka Kotor opredijelila da na tenderu koji je raspisala za nabavku novog radnog plovila, izabere upravo ponudu tivaskog „Navara".

Novi „navar 795 pilot" koji je ovih dana isporučen Kotoranima dugačak je 7,95 metara, širok 2,50, a gaz mu iznosi 0,70 metara. Brzinom od 20 čvorova, ovo plovilo deplasmana 2,2 tone, pokreće dizel-motor „yanmar" snage 125 konja.
Novi brod će u Luci Kotor obavljati pilotsku službu i obavljati usluge tegljenja manjih plovila, asistiranja pri privezu većih brodova i slično. O aktuelnostima u „Navaru" razgovarali smo sa tehničkim direktorom te kompanije Božom Zgradićem koji je gost naše emisije o moru i pomorstvu Neptun. Sa njim smo pričali i o projektu obnove i revitaizacije broda-oldajmera, motorne barkase „Barbara" za što je Zgradić uradio idejno riješenje.
Audio: Bozo Zgradic, tehnicki ravnatelj Navara

Audio: Zvonko Grzetic, ravnatelj HHI Split

Audio: Zanimljivost o Piratima