FILATELISTA TOMO KATURIĆ GOST "NEPTUNA"

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Srijeda, 22. veljače 2012. - 10:27
Autor: 

Filatelija je specifična djelatnost kolekcionarstva ali i opće kulture koja daje nesvakidašnje širok uvid u skoro sve dimenzije gospodrarskog, sportskog, kulturnog, povjesnog života jedne države. Ova djelatnost, osim tematski jer su brodovi, ribe i more uopšte neki su od najčešćih motiva na poštanskim markama širom svijeta, sa pomorstvom je povezana od samih svojih početaka do danas jer su brodovi i pomorci stoljećima prenosili pisma i pošiljke.

Naš gost je kapetan duge plovidbe Tomo Katurić iz Kamenara, predsjednik Saveza filatelista Crne Gore i počasni član Kraljevskog filatelističkog društva u Londonu, čovjek čije su kolekcije osvajale brojne nagrade na medjunarodnim takmičenjima. Medju njegovim kolekcijama su i one koje se tiču pomorstva i brodova, a bokeljski pomorci i sami su tokom povijesti bili nezaobilazna karika u poštanskim lancima mnogih država koje su se smjenjivale na ovim prostorima.
O tome sa kapetanom Katurićem razgovaramo u emisiji „Neptun" gdje ćete pored ostaloga, čuti i kakva je bila pisana korespodencija pomoraca sa bokeljskih jedrenjaka u 19.stoljeću, kako se pošta iz Boke morem transportovala do Venecije i Trsta pa zatim u svijet, te kako su Prčanjani vršili pomorsku poštansku službu.
U „Neptunu" se bavimo i ekološkim aspektima plovidbe trajekata i jahti u zalivu Boke, a najavljujemo i novi kvalitetivni pomak u brodskim pogonskim sistemima koji će se masovno pojavljivati na tržištu od ove godine.

Audio: Kapetan Tomo Katuric filatelista

Audio: Zanimljivost LNG brodski motori