"SPRING ALIVE-PROLJEĆE UŽIVO"

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 12. ožujka 2012. - 11:07
Autor: 

Gost emisije Zeleno plava eko Boka bila je voditeljica projekta "Spring Alive - Proljeće uživo" za Crnu Goru, Marija Stanišić koja nam je prezentirala projekat kojim se Crna Gora priključila sprovođenju međunarodnog ekološkog projekta. Cilj projekta je da djeca predškolskog i školskog uzra¬sta,kao i odrasli, prate dolazak ptica selica (lasta, roda, kukavica, slavuja, divljih gusaka) i registruju svoja zapažanja na internet stranicama.
U našoj zemlji ovu ideju realizira NVO "Centar za zaštitu i proučavanje ptica".

Učesnici projekta će bilježiti datum kad ptice selice dolaze, kao i promjene u njihovom prisustvu. Podatke ćemo postavljati na internet portal. Za učesnike je to zabavna igra, a naučnici dobijaju korisne informacije o stepenu klimatskih promjena kaže Marija Stanišić iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica.
Prve korake u realizaciji projekta Centar je počeo sprovoditi već tijekom ove nedjelje. Rezultati će biti objavljeni na portalu www.springalive.net/sr-me i www.birdwatchingmn.org .
Prema riječima voditeljice projekta Marije Stanišić, akcija „Proljeće uživo" sve je popu¬larnija u svijetu. Počela je 2006. godine, a već 2010. uključilo se 36 zemalja u kojima je zabilježeno više od 100.000 posmatranja.Ove godine u akciji učestvuje 39 zemalja iz Europe, Azije Afrike.
Projekat u potpunosti finansira Mitsubishi Coorporation Fund for Europe and Africam koji ohrabruje i podržava očuvanje ugroženih vrsta.
Projekat "Spring Alive - Proljeće uživo" je osmišljena i sprovedena u Njemačkoj. Kampanja počinje svake godine 1.veljače i traje do prvog dana ljeta 21.lipnja.
Audio: Marija Stanišić