POČEO VIŠEDNEVNI MEĐUNARODNI ORNITOLOŠKI KAMP U TIVTU

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Srijeda, 05. ožujka 2014. - 9:47
Autor: 

U sklopu IPA projekta prekogranične suradnje Crne Gore i BiH nazvanog "ORNIBA - Zaštita ptičjih vrsta na Balkanu: Zajednička intervencija Bosne i Hercegovine", u Tivtu je jučer počeo četvorodnevni ornitoloski kamp.
Cilj kampa koji je okupio ornitologe i ljubiteleja prirode iz Crne Gore, BiH i zemalja regiona, je praćenje proljećnog aspekta migracije ptičijih vrsta na Solilima i u Boki kotorskoj uopšte, kao i nastavak obuke istraživača za rad na terenu. Obuka će biti vršena kroz teorijski i praktični dio putem radionice o aspektima fenomena migracije ptica i primjene znanja tokom istraživačkog rada na području specijalnog florističko-faunističkog rezervata Tivatska solila.

Za učesnike kampa juče je u multimedijalnoj sali Općine Tivat održana projekcija dokumentarnog filam o pticama-selicama "Born to travel", a potom i rasprava o fenomenu migracije ptica, migracionim koridorima, te drugim apektima te prirodne pojave, kao i tehnikama koje ornitolozi primijenjuju u praćenju migracije ptica-selica. Učesnike kapma pozdravli su savjetnica za zaštitu životne sredine u Općini Tivat Biljana Krivokapić, Marija Stanišić iz NVO "Centar za proučavanje i zaštitu ptica iz Podgorice, kao i koordinatorka projekta "Orniba" Sanja Radulović.
Danas i sutra učesnici kampa imaće terenski rad - praćenje migracije ptica na Tivatskim solilima, iz akvatorijuma Bokokotorskog zaliva, sa rta Platamuni i sa lokacje Ploče u uvali Trsteno.
S.L.