MEĐUNARODNI DAN PTICA

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 09. svibnja 2011. - 12:14
Autor: 

Centar za zaštitu i proučavanje ptica osnovali su prosinca 2000. godine profesionalni ornitolozi Republičkog zavoda za zaštitu prirode, Prirodnjačkog muzeja, JP Nacionalni parkovi i studenti Biološkog fakulteta iz Podgorice. Misija CZIP je zaštita ptica i njihovih staništa, monitoring ornitofaune Crne Gore, edukacija građana, popularizacija ornitologije, kao i suradnja sa drugim organizacijama u zemlji i inozemstvu koje se bave zaštitom prirode. Centar obavlja monitoring i praćenje ptica na Solilima - Tivat, gdje je dosad registrirano 111 vrsta. Obzirom da je u Evropi do sada registrirano 526 ptičjih vrsta, broj prisutnih ptica na ovoj laguni čini više od 20% ukupnog broja vrsta evropske ornitofaune, što nije zanemarljivo.

Posebno se ističe značaj najmanje 11 vrsta iz Aneksa I Ptičje direktive EU, te nekoliko globalno ugroženih ptičjih vrsta kakav je, na primjer, fendak, Phalacrocorax pygmeus. Također spektakularan prizor sa tivatskih Solila bilo je 87 flamingosa. Glavnu prijetnju po ptice predstavlja krivolov , a pored toga širenje poljoprivrede (znatno utiče na 73% ugrožene vrste) i ljudsko korištenje bioloških izvora, bilo kroz direktno iskorištavanje ptičjih populacija ili kroz indirektni utjecaj na ptice sječom šuma.
Bjanka Prakljačić član je upravnog odbora Centra za zaštitu i proučavanje ptica iz Podgorice – razgovor sa njom možete poslušati u audio zapisu:
Planirano je da se tivatska Solila postupno pretvore u ornitološki park. Birdwatching u Crnoj Gori još uvijek ne postoji ali postoje pojedinci koji rade na populariziranju birdwatchinga . Posmatranje ptica kao rekreativna aktivnost moglo bi donijeti Crnoj Gori veliki broj turista. Što o tome misli magistar Ranko Tadić ekspert UN za ekološku proizvodnju -poslušajte u audio zapisu:
Audio: Bjanka Prakljačić - član upravnog odbora Centra za zaštitu i proučavanje ptica

Audio: Mr. Ranko Tadić UN