GREENPEACE U HRVATSKOJ

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 20. ožujka 2012. - 10:49
Autor: 

Najpoznatija svjetska ekološka aktivistička organizacija Greenpeace počet će djelovati u Hrvatskoj, ekskluzivno saznaje tportal. Raspisan je za početak natječaj za zapošljavanje savjetnika za političko djelovanje u području energije, oceana i GMO-a, koji će biti odabran najvjerojatnije do kraja mjeseca.
Širenje na Hrvatsku koordinira bečki ured Greenpeacea za srednju i istočnu Europu, preko ureda u Sloveniji, gdje saznajemo da je glavni razlog njihova dolaska pristupanje naše zemlje Europskoj uniji i globalna politika EU. Greenpeace neće osnovati zasebnu pravnu osobu, nego će u početku djelovati preko tog savjetnika zaduženog za političko djelovanje.

"Kao članica Europske unije, Hrvatska će imati globalni utjecaj, a Greenpeace treba utjecati na velike odluke koje se tiču globalnog okoliša. Zato će od velikog značenja biti stav Hrvatske o europskim politikama pa želimo raditi pomoći donošenju najboljih odluka za Hrvatsku i EU", rekla je tportalu Nina Štros, voditeljica Greenpeacea u Sloveniji. Nakon početnog djelovanja kao politički aktivni stručnjak u ime Greenpeacea, organizacija će kasnije vjerojatno osnovati posebnu pravnu osobu Greenpeace Hrvatska, ali to će ovisiti o razini i važnosti koju će zaštita okoliša u Hrvatskoj imati u budućnosti.
Greenpeace je jedna od najvećih svjetskih organizacija za zaštitu okoliša, s uredima u 40 zemalja. Sjedište je u Amsterdamu u Nizozemskoj, a u našoj regiji prisutni su u Beču, gdje je ured za srednju i istočnu Europu, Sloveniji i Mađarskoj.
Organizacija je početkom 1970-ih osnovana u Vancouveru u Kanadi kao odgovor grupe mirovnih aktivista na američke nuklearne vojne pokuse na moru kod Aljaske, koje su brodom krenuli ometati inspirirani kvekerskom tradicijom 'svjedočenja'. Zadržali su od tada aktivistički rad s ometanjem pokusa, izlova kitova, probijanja sigurnosnih sustava elektrana, ali i lobistički i politički rad. Povezali su se sa znanstvenim institucijama i srodnim organizacijama pa redovito kao podlogu svake kampanje publiciraju stručne izvještaje i studije. Greenpeace se financira isključivo prilozima privatnih donatora, građana, čiji je broj u cijelom svijetu danas oko dva i pol milijuna, što im osigurava nezavisnost od vladinih i korporativnih fondova.
/www. tportal.hr/