"KOMUNA" PREDSTAVLJENA U H.NOVOM

Time to read
1 minute
Read so far

Subota, 05. svibnja 2012. - 10:42
Autor: 

U organizaciji Matice crnogorske ogranak Herceg-Novi sinoć je održana promocija časopisa "Komuna", koji se bavi lokalnom samoupravom i njegovanjem baštine Crne Gore. Časopis su predstavili publicista dramaturg Marija Čolpa, izvršni urednik Minja Bojanić, likovni i tehnički urednik Voislav Bulatović i glavni i odgovorni urednik Amer Ramusović.
Izvršni urednik Minja Bojanić je kazao da je časopis nastao na blagotvornom višku intuzijazma. Projekat je neprofitabilan, časopis se ne prodaje a zadatak mu je da na popularan način tretira na zavidnom nivou široko i bogato kulturno nasleđe Crne Gore. Ova dva broja koja su izašla opravdali su očekivanja čitalačke publike, to je časopis koji se može čitati danas sutra i za pet godina koji osvjetljava materijalnu i nematerijalnu kulturnu baštinu Crne Gore koja je neopravdano zapostavljena.

"Poslije Bara Podgorice i Cetinja "Komuna" je večeras u Herceg-Novom. Imamo baštinu koji moramo pokazati i čuvati. Kroz "Komunu" pokušavamo da ukažemao da imamo vrijednu kulturnu baštinu, želimo educirati širu javnost i zaštititi sve vrijednosti koje imamo u svim opštinama diljem Crne Gore. Želimo afirmisati i pokazati sve lijepo i dobro što baštinimo kako kući tako i u svjetu. Časopis izlazi kvartalno prostor u novini slobodan za sve priče od Kolašina do Kotora. Logo časopisa Komuna@ sa ovim "ludim a" upravo je veza starog sa novim- kazao je Amer Ramusović glavni i odgovorni urednik.
Voislav Bulatović likovni i tehnički urednik osmislio je izgled "Komune" kao omaž klasičnom štamparstvu, štampana u sepiji, od mirisa štampe, preko dimenzije listova do paginacije- numeracija strana koja se nastavlja iz prvog broja na drugi, kako bi "Komuna" pravila knjigu i postala vokabulara značajnih djelova baštine Crne Gore. To je časopis koji pruža svojevrsan otpor, ova novina nema oglase, zakupiti se ne može naslovna strana, ali ima nešto što je najznačajnije ima ostavštinu kroz tekstove našim generacima i generacijama koje će doći.
U nastavku večeri u prostorijama Crnogorske matice publicistkinja Marija Čolpa otvorila je izložbu slika ulja na platnu "Fragmenti iz dalekog svijeta" Alyse Radjenović iz Washingtona