NOVI BROJ "KOMUNE"

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 27. prosinca 2012. - 11:18
Autor: 

Iz štampe je izašao novi dvobroj časopisa za lokalnu samoupravu i njegovanje baštine Komuna na povećanom broju strana (36) i koji je u prvom dijelu posvećen proslavi 150 godina od osnivanja grada Berana i 100 godina kako je Berane u Crnoj Gori.
Nisu isostali i brojni tekstovi vezani za tradiciju i baštinu u ostalim crnogorskim gradovima,a časopis sadrži i brojne priloge o slavnim povjesnim ličnostima poput Jelene Savojske.

Tu su priče iz Bara, Šavnika, Podgorice, Kotora Kamenara.... Pariško pismo za Bihor uputila je Branka Bogavac. Ona se osvrnula na dane djetinjstva koje je provela u malom planinskom selu Bor, koje se nalazi iznad Petnjice, u Bihoru.
Časopis započinje Uvodnikom"U lavljim čeljustima" akademika Žarka Đurovića koji piše o novinarskoj profesiji, potom Komuna objavljuje nastavak priče o crnogorskom običajnom pravu autora dr Čedomira Bogićevića, a tekstove tematski vezane za prošlost i sadašnjost, ljude i institucije Berana potpisuju dr Draško Došljak, mr Marijan Premović, Gojko Knežević, Zoran M. Zečević, mr Željko Rutović,Amer Ramusović i Branka Bogavac a u časopisu je predstavljena i galerija crteža Suada Masličića sa motivima Starih Berana. Dr Draško Došljak piše o porijeklu imena Berane, a tradicija trgovine u župi Berane tema je rada mr Marijana Premovića. Gojko Knežević piše o velikom arheološkom nalazištu Torine.
U tematu „Medijska baština" mr Željko Rutović je iznio zanimljivu inicijativu o reaktuelizaciji polimskog lista „Sloboda". Naravno, shodno vremenu, novim konstelacijama i inicijativama u kojima ima prostora za partnerstva civilinog društva, administracije i svih poklonika magije pisane riječi. Amer Ramusović objavio je zanimljivu reportažu čiji je junak zaslužni sportski radnik Crne Gore, Beranac Radule Vešović.
Časopis "Komuna" donosi interesantne priče i iz drugih crnogorskih općina kao što j e tekst o najvećoj školskoj biblioteci na Balkanu, u Barama Kraljskim, o kojoj piše Dražen Drašković. Priče iz Bara, potpisuju Željko Milović, dr Cvetko Pavlović, a iz Šavnika, objavljena je veoma zanimljiva priča o gradiću sa dva svitanja na tri rijeke čiji je autor Mišo Drašković.
Nova Komuna donosi i zapis o Đoku Arapoviću, jednom od napoznatijih podgoričkih ugostitelja, dok iz Ulcinja o čuvenim gusarima pisao je Mustafa Canka, a o statusu i sudbini crnogorske žene piše mr Aeta Salh.
Mićo Miranović piše o Božidaru Ivaniševiću, legendi crnogorskog izvornog melosa,Vildan Ramusović povodom 60g od smrti Jelene Savojske, Minja Bojanić o Tomu Katuriću, filatelisti koji je proslavio Crnu Goru u toj oblasti, Siniša Luković o britanskoj floti u Boki, Miro Marušić o Gornjem Stolivu, naselju koje je nastalo u 14.stoljeću, a posebno interesantan tekst o zidanju crnogorske kamene kuće potpisao je Zlatko Vujotić.
Tu je i priča Dejana Miličića iz Pljevalja o gradu raskošne likovne tradicije, a Marija Čolpa u Komuninoj redovnoj rubrici PIRUN govori o bakalaru.