GOSPA PERAŠKA

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 16. svibnja 2012. - 14:32
Autor: 

Jučer je u Perastu svečano proslavljen blagdan Gospe Peraške, u spomen pobjede nad Turcima 15. svibnja 1654. godine.
Prije sv. Mise Bokeljska mornarica je otplesala kolo ispred crkve sv. Nikole uz pratnju Glazbenog prosvjetnog društva "Tivat". Nakon toga počelo je sv. Euharistijsko slavlje, koje je predvodio naš mladomisnik don Siniša Jozić. On je u propovjedi naglasio: "Da čista matematička računica tko ima više vojske nije uvijek u pravu, znakovito je i jasno današnjom proslavom. Misli, koje su vodile ondašnja 53 hrabra Peraštanina, bile su ove: 'Ludo Božje mudrije je od ljudi i slabo Božje jače je od ljudi. Lude svijeta izabra Bog da posrami mudre i slabe svijeta izabra Bog da posrami jake'."

Nakon sv. Mise vjernici su u mimohodu prošli ispod ikone Gospe od Škrpjela, ljubeći je i proseći Njen zagovor.
Vjerni puk se potom preselio na perašku rivu gdje je bilo tradicionalno gađanje kokota, koji simbolizira neprijatelja. Pobjedio je umirovljenik, pedesettrogodišnji Blagoje Lončarević, inače član Udruženja invalida Kotora. On je i pored slabog vida, uspio malokalibarskom puškom, pogoditi kokota na udaljenosti od 100 metara. Među velikim brojem vjernika, jučerašnjoj proslavi nazočio je i generalni konzul Republike Hrvatske u Kotoru Božo Vodopija.
U 17. stoljeću sjeverna strana Boke kotorske s Herceg Novim i Risnom bila je okupirana od strane Turaka. Ujutru 15. svibnja 1654. turska vojska, vođena Mehmed-agom Rizvanagićem, s više od 5000 vojnika napala je Perast. Peraška obrana brojala je samo 53 čovjeka. U napadu su sudjelovali hercegnovski Turci, koji su tada opljačkali otok sv. Jurja, a s Gospina otoka odnijeli su zavjetne darove i misno ruho. U boju je poginuo Mehmed-aga i 72 turska vojnika, a oko 300 ih je bilo ranjeno. Od Peraštana su bila ranjena samo dvojica. Iste godine je Boku posjetio hrvatski ban Petar Zrinjski. Tom prigodom on je dragocjenu sablju, koju mu je za zasluge u borbama s Turcima darovao grad Kotor, poklonio Peraštanima u čast te velike pobjede. Tada su Peraštani Zrinjskom poklonili vrč, koji su zaplijenili u borbama s Turcima, a nekada je pripadao Petrovu pradjedu Nikoli Šubiću Zrinjskom , poznatom iz Sigedske bitke, 1566.
Pobjeda Peraštana nad Turcima opjevana je u mnogim pjesmama, a na nju podsjeća i natpis na hrvatskom jeziku, što ga je dao uklesati u pročelje župne crkve opat, a kasnije barski nadbiskup, Andrija Zmajević. Peraštani su u ovom neravnopravnom boju svoj velik uspjeh pripisali Gospi od Škrpjela. Zato su se zavjetovali, da će se svake godine slaviti spomen na dan pobjede 15. svibnja svečanim procesijom kroz grad s Gospinom slikom.
Audio: Don Siniša Jozić