PRIOPĆENJE HGI-A

Time to read
2 minutes
Read so far

Utorak, 03. srpnja 2012. - 23:12
Autor: 

Prenosimo zvanično priopćenje koje nam je dostavljeno od Hrvatske građanske inicijative.
"U nedjelju 1.07.2012 g. u Domu kulture "Josip Marković" u Donjoj Lastvi u organizaciji Hrvatske krovne zajednice održana je promocija knjige Ime-znak života naše eminentne znanstvenice, romanistice po struci, prof. dr. Gracijele Čulić. Program je vodio i citate iz knjige čitao Adrijan Vuksanović, a o knjizi je govorio magistar lingvističkih znanosti Miomir Abović kao i sama autorka, prof. dr. Gracijela Čulić.

Samo nekoliko dana prije ovog događaja, u četvrtak 28.06.2012 g., također u organizaciji Hrvatske krovne zajednice i na istome mjestu, u Domu kulture ''Josip Marković", održana je večer posvećena na isti taj datum 1944. godine mučki ubijenom svećeniku iz Donje Lastve don Đuru Perušini. Skup je prigodnim govorom,u kome je objasnio razloge njegovoga održavanja, otvorio predsjednik Hrvatske krovne zajednice i član Predsjedništva HGI g. Zvonimir Deković, a u njegovom radu uzeli su učešća svećenik don Pavao Medač, naš eminentni znanstvenik prof. dr Milenko Pasinović te gospođa Tereza Borozan, bliska srodnica ubijenog svećenika. Ovo je samo jedna u nizu manifestacija što ih je u cilju očuvanja i afirmiranja hrvatskoga povijesnoga i kulturnoga identiteta na području Boke kotorske i Crne Gore u nekoliko posljednjih godina organizirala Hrvatska krovna zajednica. Podsjetimo na ostale: promocija hrvatskoga pjesnika iz Boke kotorske Vjenceslava Čižeka na kojoj su govorili književnici Ante Zirdum i Dragan Mučibabić; promocija rada Hrvati na početku trećega milenija- baštinici ili nastavljači tradicije prof.dr Milenka Pasinovića u Kotoru; promocija dokumentarnog filma o čuvenome slikaru Tripu Kokolji u Kotoru; promocija pjesničkoga opusa Stijepa Mijovića Kočana; prva promocija na teritoriji Crne Gore dugometražnoga filma „Libertas" reditelja Veljka Bulajića u Tivtu u Domu kulture "Gracija Petković"; promocija Vanje Radauša u Kotoru na kojoj su govorili akademik CANU Olga Perović i Stjepan Jozić, direktor Gradske galerije iz Vinkovaca. Tiskano je i šest knjiga: zbornici Sidrišta zavičaja 1 i 2 sa tematikom koja obuhvaća cjelokupno kulturno ispoljavanje Hrvata, poglavito u Boki kotorskoj i Primorju, Hrvatski Sokol u Boki, Počast narodnim žrtvama, knjiga zagrebačkoga povjesničara ĐuraVidmarovića Hrvati Boke kotorske kroz povijest-sjećanja i zaboravi, a HKZ je bila i suizdavač luksuzno opremljene i odlično napisane monografije 600 godina crkve Male Gospe u Gornjoj Lastvi. Obnovljena je, poslije više od dvadeset godina, i pučka fešta u Donjoj Lastvi. Dodajmo ovome i djelatnosti „Hrvatske krovne zajednice" od kapitalnoga značaja za Hrvate u Tivtu i Boki kotorskoj, ali ne samo za Hrvate nego i za sve građane ove regije: najprije osnivanje Radio DUX-a koji je eksperimentalni program počeo emitirati 26.06.2009 g., a cjelodnevni 6.12.2009 g.; osnivanje knjižnice LJudevit Gaj u Donjoj Lastvi sa preko 3000 knjiga; i, konačno, svečano otvaranje 18.03.2012 g. dvorane i pozornice Doma kulture "Josip Marković" u Donjoj Lastvi koja je već, a u budućnosti će biti još i u većoj mjeri od velike koristi svima,a pogotovo mladima našega grada. Sve ove pobrojane aktivnosti Hrvatske krovne zajednice ne bi bile moguće bez svestrane potpore HGI kao partije koja prepoznaje i štiti interese Hrvata u Boki Kotorskoj i Crnoj Gori, ali partije koja također brine i o općoj koristi sredine u kojoj djeluje i svih njenih građana bez obzira na vjeru i naciju.
Hrvatska građanska inicijativa ( HGI ) će i u budućnosti pružati svestranu potporu svim kulturnim djelatnostima koje će se poduzimati u cilju očuvanja identiteta hrvatskoga naroda na ovim prostorima, ali također i svim kulturnim manifestacijama koje imaju za cilj podizanje nivoa opće svjesnosti kod puka te razvijanja kritičke i slobodne misli što smatramo nužnim preduvjetom za bilo kakav iskorak u sveukupno kvalitetniji život."
Hrvatska građanska inicijativa