BIKE TIVAT - OTVOREN

Time to read
1 minute
Read so far

Subota, 07. srpnja 2012. - 14:14
Autor: 

Danas je u Tivtu svečano obilježen početak implementacije projekta "Tivat - održivo primorije" puštanjem u promet pilot projekta javni biciklistički saobraćaj, po principu bike - shering. U ime veleposlanika Republike Italije prisutnima se obratio Mikele Mista - zamjenik veleposlanika, Željka Radak zamjenica ministra održivog razvoja i turizma Crne Gore i gradonačelnik Općine Tivat Miodrag Kankaraš. O razvoju održivog sistema za općinu Tivat govorio je Lorenco Fako iz kompanije DFS Inženjering, a o novom održivom mobilnom sistemu Tivata te o tome kako je nastao i o budućim planovima Zorica Gverović, sekretar Sekretarijata za stambeno-komunalne poslove i saobraćaj dok je o uspješnosti i iskustvima ovog sistema prezentirao Đanluka Pin iz servisa Bićinćita. Realiziranje bajk shering projekta "Tivat- održivo primorje" bila je tema izlaganja Alesije Galjardo iz DFS Inženjeringa koji je realizirao ovaj projekat u suradnji sa kompanijom Binćićija.

Presjecanjem vrbce gradonačelnik Tivta Miodrag Kankaraš otvorio je javni biciklistički saobraćaj provozajući se sa kolegama iz Italije gradskom rivom Pine.
Ovaj projekat je nastao kao rezultat sporazuma između Ministarstva održivog razvoja i turizma Crne Gore i italijanskog Ministarstva za zaštitu životne sredine, kopna i mora, koje je i donator projekta vrijednog oko 115.000 eura.
Staze su otvorene u četiri ulice u centru grada te obalom od Donje Lastve do luke Kalimanj, a prate ih i biciklistički punktovi, kojih će na području opštine biti ukupno šest- tri u Donjoj Lastvi i na Seljanovu i tri u užem centru grada. Na punktovima u Donjoj Lastvi kod crkve Svetog Roka, kod kompleksa park-Kamelija, upravne zgrade „Adriatic marinas" , na parkingu iza ljetne pozornice u Arsenalskoj ulici, ulici Palih boraca i na Pakovu.
Na raspolaganje će biti ukupno četrdeset bicikala, koje će Tivćani i gosti moći da iznajme na jednoj, a vrate na drugoj lokaciji svakog dana u periodu od 7 sati do 23 sata. Naplata korišćenja vršiće se po sistemu dopune kartica, kazala je sekretar Sekretarijaat za komunalno stambene poslove i saobraćaj Zorica Gverović navodeći da su utvrđene dvije tarife za turiste i građane Tivta.Građani će moći da kupe korisničku pretplatnu kartu u iznosu od 3 eura, koja će se dopunjavati sa 5 eura kredita. Prvih pola sata vožnje građani će imati besplatno, a od 30-60 minuta naplaćivaće se 30, od 60-90minuta, 50 centi, a preko 90 minuta 1 euro.
Za turiste su namijenjene jednodnevne karte po cijeni od 5 eura, vikend paketi, koji će se plaćati 8, a sedmični 30 eura, s tim da je maksimalna vožnja četiri sata. Prodaja karata vršiće se u hotelima „Pine" i Palma", Turističkoj organizaciji i Turist birou u Donjoj Lastvi tokom ljeta, kao i u Komunalnom poduzeću, kome su povjereni poslovi javnog biciklističkog saobraćaja.