KONCERT DUBROVAČKOG GUDAČKOG KVARTETA U GORNJOJ LASTVI

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Nedjelja, 15. srpnja 2012. - 11:10
Autor: 

Sinoć je u Gornjoj Lastvi, u drevnoj crkvi Male Gospe održan koncert Dubrovačkog gudačkog kvarteta, u organizaciji Kulturnog zavičajnog udruženja "Napredak". Ljubitelje glazbe pozdravio je upravitelj župe don Dejan Turza, koji se zahvalio organizatorima, istakavši njihove brojne aktivnosti na oživljajavnju gornjolastovskog sela, pri čemu je sudioništvo uzeo i crnogorski princ Nikola Petrović Njegoš. Također, župnik se kratko osvrnuo i na bogatu povjest crkve Rođenja Blažene Djevice Marije, čija je 600. obljetnica proslavljena prije dvije godine, kada je tadašnji apostolski nuncij za Crnu Goru i BiH msgr. Alessandro D' Errico predvodio sv. Misno slavlje. Don Dejan Turza je glazbenicima poklonio Spomenicu, koja je tiskana prigodom velikog jubileja crkve u Gornjoj Lastvi, a čiji je jedan od autora Dubrovčanin Vinicije Lupis, voditelj Područnog centra Dubrovnik Instituta Ivo Pilar iz Zagreba.

Marija Nikolić iz Kulturnog zavičajnog društva "Napredak", izrazila je zadovoljstvo što su dubrovački glazbenici nastupili u Gornjoj Lastvi. "Ideja je da se ovakvi koncerti tijekom ljeta priređuju i nadamo se da će ih još biti u naredna dva mjeseca"
Na programu sinoćnjeg koncerta bila su djela Pachelbela, Sorkočevića, Mozarta, Tchaikovsky, Brkanovića, Faure, Brittena, Sulivana.
Dubrovački gudački kvartet osnovan je 1970. godine. Od njegovog osnutka do danas u ovom kvrtetu svirali su ponajbolji dubrovački gudači, nasljeđujući tradiciju dubrovačke violinske škole još od vremena Luke Sorkočevića. U svom repertoaru izvode i brojna djela hrvatskih skladatelja, kako starijih, tako i suvremenijih.