"PISMO ĆAĆI" - NAJBOLJI FILM PULSKOG FESTIVALA

Time to read
1 minute
Read so far

Nedjelja, 29. srpnja 2012. - 10:51
Autor: 

Film "Pismo ćaći" redatelja Damira Čučića dobitnik je velike Zlatne Arene za najbolji film na ovogodišnjem 59. Festivalu igranog filma u Puli, objavljeno je na konferenciji za novinare Ocjenjivačkog suda nacionalnog natjecateljskog programa pulskog festivala.
Kako se navodi u obrazloženju odluke, film "Pismo ćaći" potresno je uvjerljiva priča o odnosu oca i sina u patrijarhalnom svijetu gdje muškarci zaziru od nježnosti.

Uz glavnu nagradu festivala, film "Pismo ćaći" dobitnik je još triju Zlatnih Arena i to za najbolju sporednu mušku ulogu koju je osvojio Mate Gulin za ulogu oca, za montažu koja je dodijeljena Hrvoju Mršiću i Damiru Čučiću te posebnu Zlatnu Arenu za ton koja je pripala Martinu Semenčiću. Osim toga film "Pismo ćaći" osvojio je i nagradu "Breza" za najboljeg debitanta.
Nagradu za najbolju režiju dobio je Branko Schmidt za film "Ljudožder vegetarijanac", a tom je filmu pripalo još četiri Zlatne Arene. Naime, Zlatna Arena za najbolju mušku glavnu ulogu dodijeljena je Reneu Bitorajcu za ulogu dr. Danka Babića, za kameru Draganu Ruljančiću, za scenografiju Ivani Škrabalo dok je posebna Zlatna Arena za masku dodijeljena Jasni Rosini.
Zlatna Arena za najbolju žensku glavnu ulogu pripala je Ani Karić za ulogu Helene u filmu "Noćni brodovi" redatelja Igora Mirkovića, dok je za najbolju žensku sporednu ulogu dodijeljena Olgi Pakalović za ulogu Safije u filmu "Halimin put" redatelja Arsena Ostojića.
Zlatna Arena za scenarij pripala je Vlatki Vorkapić za film "Sonja i bik". Taj je film osvojio Zlatnu Arenu za glazbu, koja je dodijeljena Stanku Kovačiću, Damiru Martinoviću i Ivanki Mazurkijević, te za kostimografiju i to Slavici Šnur.
Posebna Zlatna Arena za tehnološku inovaciju dodijeljena je Jozi Patljaku producentu filma "Slučajni prolaznik" za, kako se navodi u obrazloženju "pionirsko uvođenje 3D tehnologije u hrvatsku kinematografiju".
Publika je glasovanjem za Nacionalni program prikazan u Areni dodijelila nagradu publike Zlatna vrata Pule filmu "Halimin put" redatelja Arsena Antona Ostojića u produkciji "Arkadene" iz Zagreba s prosječnom ocjenom 4,86.
U sklopu sekcije manjinskih produkcija Zlatna Arena za scenarij pripala je Srđanu Dragojeviću za film "Parada" dok je za glavnu žensku ulogu dobila Hristina Popović za ulogu Biserke u filmu "Parada".
Ocjenjivački sud Međunarodnog programa dodijelio je Arenu za najbolji film Robertu Guediguiani, redatelju filma "Snjegovi Kilimandžara", za najbolje glumačko ostvarenje Arenu je dodijelio Denisu Podalydesu u filmu "Sarkozy" redatelja Xaviera Durringera, dok je za najboljeg redatelja nagradu dobio Benoit Jacquot za režiju filma "Zbogom kraljice".
Dobitnicima će Zlatne Arene i druge nagrade biti dodijeljene večeras u pulskoj Areni kada će projekcijom filmova "Ledeno doba 4: zemlja se trese" redateljskog dvojca Steve Martino i Mike Thurmeier i "Pulska veza" redatelja Zorana Mikletića završiti ovogodišnji 59. Festival igranog filma u Puli.