FRAGMENTI HRVATSKE ARHITEKTURE U KOTORU

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Srijeda, 08. kolovoza 2012. - 11:01
Autor: 

Izložba „Kontinuitet moderne: fragmenti hrvatske arhitekture od modernizma do 2010" otvorena je u utorak u starom austrijskom zatvoru, u okviru festivala KotorArta a u sklopu arhitektonske radionice Kotor APSS.
Izložba obuhvata tri vremenska perioda koja predstavljaju najproduktivnije faze hrvatske arhitekture nastale pod specifičnim uvjetima: tridesete godine u novoj državi međuratnog razdoblja; pedesete i šezdesete u-socijalističkom sistemu i današnje vrijeme sa novom orijentacijom nakon ratnih zbivanja devedesetih, pokazujući tako najznačajnija ostvarenja hrvatske arhitekture.

Izložba je otvorena u organizaciji kuće arhitekture "Oris" koja izdaje i istomeni specializirani arhitektonski časopis. O postavci i njenom značaju je govorio vanredni profesor na Arhitektonskom fakultetu u Ljubljani Tadej Glažar, koji je istakao da je hrvatska arhitektura tijekom posljednjih nekoliko godina privukla značajnu međunarodnu pažnju, a Kotor APSS je izvanredna prilika da se fragmenti hrvatske aritekture predstave i crnogorskoj publici nakon mnogih gradova Europe.
Izložbu je otvorio Generalni konzul Republike Hrvatske Božo Vodopija, koji izrazio nadu da će bogata arhitektura Boke Kotorske i grada Kotora biti inspiracija svim učesnicima arhitektonske radionice Kotor APSS-a.
Radovi su izloženi na tri kata starog austrijskog zatvora do 14. kolovoza.
Audio: Konzul RH Božo Vodopija

Audio: Prof. Tadej Glažar