OPČINJEN MOREM BOKOM I MEDITERANOM

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Četvrtak, 16. kolovoza 2012. - 10:39
Autor: 

U Muzeju grada Perasta u utorak je otvorena izložba akademskog slikara Borisa Dragojevića.
Otvarajući njegovu dvadesetu samostalnu izložbu povjesničarka umjetnosti mr. Marija Mihaliček je kazala "Dragojević svojim cjelokupnim umjetničkim opusom pokazuje opčinjenost morem, Bokom i Mediteranom. U njegovim slikama se odmah osjeti mediteranski senzibilitet. Za Borisa zaista vrijedi ona tvrdnja Predraga Matvejevića da se mediteranstvo ne nasleđuje nego stiče. Ljeta provedena u Boki u najbliskijom dodiru sa morem, obalama, arhitekturom, ljudima, punoćom mediteranske svjetlosti godinama hrane afinitete Borisa Dragojevića i iznova bivaju inspiracija da se doživljaj Boke pretače u slikovne vizije koje nastaju u njegovom ateljeu. Dragojević svoju osobenu poetiku gradi na hiperrealizmu, a opredjeljenjem za ovaj umjetnički stil svjesno bira svoju dugotrajnu posvećenost, dugotrajan i strpljiv rad. Nadrealnost u slikama nosi mističnu energiju koja posebno dolazi do izražaja dok slika omiljeni motiv, Gospu od Škrpjela.

Ova jubilarna dvadeseta izložba na kraju dana kada je u Perastu svečano proslavljen Dan velike Gospe, Uznesenja Bogorodice na nebo je pravo mjesto i trenutak za susret sa umjetnikom čije slikarstvo zrači ljepotom i univerzalnim porukama" - kazala je Mihaliček.
Cetinjski slikar Dragojević koji živi u Beogradu u toku ljeta stvara u Tivtu, opčinjen Gospom od Škrpjela publici se predstavio sa deset ulja na platnu i dva akvarela, nastala u poslednje dvije godine.
Audio: Povjesničarka umjetnosti mr. Marija Mihaliček