KONCERT KLAPE "PASIKA"

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Nedjelja, 19. kolovoza 2012. - 10:47
Autor: 

Sinoć je u Gornjoj Lastvi održan koncert klape "Pasika" iz Kostanja, kraj Omiša. Organizator ovog lijepog događaja je Kulturno zavičajno društvo "Napredak". Ispred župne crkve Male Gospe, pod vedrim, ljetnjim nebom, u drevnom ambijentu kamena i masline, smjenjivale su se klapske skladbe oduševljavajući brojne posjetitelje. Čule su se poznate pjesme "Ružo moja crvena", "Croatio iz duše te ljubim", "Na omiškoj stini"..., a publika je svaku nagrađivala pljeskom.
Prije samog nastupa klape, u ime organizatora Marija Nikolić je pozdravila nazočne i istakla da je jedan od načina revitalizacije Gornje Lastve i organiziranje kulturnih sadržaja, što Društvo neumorno radi i radit će. Ona je najavila i skori izlazak iz tiska knjigu autora Anđelka Stjepčevića, koja se bavi povješću gornjolastvoskog sela.

Župnik don Dejan Turza izrazi je zadovoljstvo nastupom klape "Pasika" i podsjetio na brojne značajne događaje u Gornjoj Lastvi, pri čemu je najvažnija proslava 600. obljetnice postojanja crkve Male Gospe i posjeta tadašnjeg veleposlanika Svete Stolice u Crnoj Gori msgr. Alessandra D´ Errica. On je gostima iz Kostanja poklonio knjigu-spomenicu, koja je tiskana povodom proslave velikog jubileja gornjolastovske crkve.
Klapa "Pasika" nastala je 1998. godine, njegujući tradiciju crkvenog i pučkog pjevanja. Redoviti su sudionici na Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu, gdje su osvojili drugu nagradu "Srebreni Leut".
Naziv klape simbolizira uspomenu njenih članova na djetinjstvo, jer "pasika" je komadić škrte zemlje težačkom rukom otete kamenu, u kojoj najčešće raste loza, poneka maslina ili smokva.