„DANI KULTURE MANJINA 2012.“

Time to read
1 minute
Read so far

Subota, 29. rujna 2012. - 0:53
Autor: 

Bogatstvo riječi, zvuka i pokreta, bogatstvo kulturnog nasljeđa koje ćete predstaviti u narednim danima, po ko zna koji put, obogatiće crnogorsku zbilju – poručio je predsjednik Vlade Crne Igor Lukšić u četvrtak na otvaranju manifestacije „Dani kulture manjina 2012", koja se ove godina održava pod sloganom „Za ruke se držimo".
Predsjednik Vlade Crne Gore podsjetio je da se odnosi među ljudima „grade dugo i kada se naruše teško se obnavljaju".

- Mi u Crnoj Gori smo uspjeli da očuvamo ono najvažnije, nematerijalno, duhovno – multikulturni, multivjerski i multinacionalni sklad i toleranciju. U tome smo uspjeli, jer smo bili i ostali svjesni važnosti društva različitosti, vrijednosti koju smo u Crnoj Gori gradili stoljećima – rekao je Lukšić.
Otvarajući „Dane kulture manjina 2012", premijer Lukšić je ukazao i na činjenicu da je Crna Gora u trenutku kada je najveći dio našeg regiona u bliskoj prošlosti bio poprište sukoba „uspjela da ostane oaza mira sa svim svojim bogatstvom različitosti.
- Ona je primjer u današnjem svijetu, svijetu u kome je više nego ikad ranije prepoznata potreba za prevazilaženje nepovjerenja i nerazumijevanja među pripadnicima različitih religija. Svijetu u kome pojedini predviđaju sukob civilizacija i preispituju koncept multikulturalizma – istakao je Lukšić.
Ministar za manjinska prava Crne Gore Hamdi Hasani kazao je da je očuvanje kulturne baštine naroda jedan od osnovnih segmenata očuvanja nacionalnog identiteta.
- Osnovni zadatak manifestacije „Dani kulture manjina" je da se pred crnogorskom javnošću predstave civilizacijska nasljeđa nacionalnih manjina kao dio nasljeđa crnogorskog podneblja. Država Crna Gora prepoznaje ovo kulturno nasljeđe kao dio svog kulturnog bogatstva, postojane, suštinske baštine. Želja nam je bila da pokažemo otvorenost i gostoprimstvo moderne Crne Gore i želju za afirmaciju kulturnog povezivanja – kazao je Hasani.
U ime organizatora, goste i učesnike programa pozdravio je i direktor Centra za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore dr Derviš Selhanović.
U umjetničkom dijelu programa nastupili su članovi KUD „Budo Tomović", klapa „Acruvium", „Bisernice Boke", KUD „Ramadan Šarkić", KUD „Besa", „Pljevaljski tamburaši", „Plavski tamburaši", „Bjelopoljski tamburaši" i KUD „Boka".
/Pobjeda/