OTVORENI II. DANI BOKELJSKIH SVETACA

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 04. listopada 2012. - 10:13
Autor: 

Jučer su, u dobrotskoj crkvi sv. Eustahija, započeli "II. dani bokeljskih svetaca i blaženika". Sveta Misa služena je u čast Presvetog srca Isusovog, na dan prelaska u Nebo službenice Božje Ane Marija Marović, a predslavio je msgr. Ilija Janić, biskup kotorski, uz koncelebraciju velikog broja svećenika. Propovjed je održao don Srećko Majić, peraški župnik i opat sv. Jurja. On je iznio bitne detalje iz životopisa službenice Božje Ane Marije Marović te je vjernicima ukratko, kronološki, predstavio njen put svetosti.

Na koncu sv. Euharistijskog slavlja vjernicima se obratio i organizator ovogodišnjih Dana bokeljskih svetaca i blaženika, župnik sv. Eustahija i kancelar Kotorske biskupije, don Pavao Medač. "Smisao obilježavanja Dana bokeljskih svetaca i blaženika je da nas potakne na proučavanju njihovih života, na ulaženje u misterij duhovne osobnosti svakoga od njih, kako bi smo po milostima koje su oni primili i mi bili dionici Božjih milosti. Mi vjerimo da se preko tolikih duhovnih velikana, preko njihovih primjera, možemo ohrabriti na svetost", rekao je don Pavao Medač. On je u kratkim crtama iznio i program II. dana bokeljskih svetaca i blaženika, koji će biti bogat vjerskim i kulturnim sadržajem. Upozano je vjernike da će, za dva tjedan, jedan dan biti posvećen Sv. Leopoldu Bogdanu Mandiću, koji je prije 70 godina prešao u vječnost. Nakon toga, svoj dan imat će i blaženi Gracija s Mula, a potom i blažena Ozana kotorska. Završetak ove lijepe, višemjesečne manifestacije, završit će se 5. siječnja 2013. godne velikim božićnim koncertom, na kojem su pozvani svi župni zborovi iz Kotorske biskupije i Barske nadbiskupije, kao i pojedini iz Hrvatske.
Poslije sv. Mise priređen je koncert ozbiljne glazbe u kojem su sudjelovale Milica Lalošević, Nada Baldić i Andrea Orlando.
Službenica Ana Marija Marović podrijetlom je iz Dobrote. Rođena je 7. veljače 1815. u Veneciji. Zbog njezinih iznimnih vrlina i književne kulture divili su joj se i visoki krugovi. S msgr. Danielom Canalom osnovala je Institut Canal 1862. godine. Ana Marija postala je redovnicom i utemeljiteljicom nove družbe Sestara Zadovoljštine Srca Isusova i Srca Marijina, čije je poslanje odgoj djevojaka. Kasnije će s misionarom o. Carlom Saleriom, koji je u Milanu osnovao institut sličan njezinom, spojiti venecijansku i milansku zajednicu sestara.
Ana Marija Marović umrla je u Veneciji 3. listopada 1887. godine, na glasu svetosti. Kongregacija za proglašenje svetih je 17. prosinca 2007. godine život Ane Marije Marović ocijenila vrhunskim krepostima.