BLAŽENA DJEVICA MARIJA OD KRUNICE

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 08. listopada 2012. - 11:20
Autor: 

Jučer je Crkva proslavila blagdan Blažene Djevice Marije od krunice. Mnogi oltari i crkve u Boki posvećene su Gospi od Rozarija, kako je u puku poznat ovaj blagdan, koji je uveden od strane pape Pia V., nakon velike pobjede kršćanske flote nad turskom, 7. listopada 1571. kod Lepanta. Tada je Sveti Otac pozvao cijelo kršćanstvo da za vrijeme bitke moli krunicu i isprosi pobjedu nad moćnim neprijateljem. Nakon što su Turci bili poraženi, uspjeh je pripisan Gospi. Sama Bitka ostala je u kolektivnom sjećanju, posebno u Dalmaciji, kao jedno od većih krvoprolića i katastrofa, iz koje se malotko vratio. Lepantska bitka imala je pomorsku važnost, jer je od tog vremena po(t)kopana legenda o nepobjedivosti Turaka na moru. U bitki su obje flote, kršćanska i turska, formirale borbene linije duge 2 milje. Sudionik ovog velikog boja na moru bila je i naša, kotorska galija, "San Trifone di Cattaro" ("Sveti Tripun kotorski"), pod zapovjedništvom Jeronima Bizantija. Kao što je poznato, oni su svi hrabro izginuli.

Jedan od najpoznatijih bojovnika Lepantske bitke bio je i španjolski pisac Miguel de Cervantes, koji je u njoj i ranjen, a lijeva mu je ruka ostala uzeta.
Kršćanska je flota brojila 214 galija. Posade kršćanskoga brodovlja brojile su 80 000 ljudi, od kojih je bilo 30 000 vojnika, te 50 000 mornara i veslača. Osmanlijska je flota brojila 221 galiju, 38 galijaca i 18 fusta, s ukupno 41 000 veslača, 13 000 mornara i 34 000 vojnika. Konačni ishod bitke bio je katastrofalan za osmanlijsko ratno brodovlje i ljudstvo.
Poginulo je 25 000 osmanlijskih vojnika i mornara, naspram 8 000 poginulih kršćana. Onodobni izvori kazuju o čak sedam poginulih peraških zastavnika (gonfaloniera), ali i o iznimnom udjelu peraških pomoraca i ratnika na drugim brodovima mletačke ratne flote. Na spomenutoj kotorskoj galiji "Sveti Tripun" sudjelovalo je dvadeset Peraštana, a na zapovjednoj lađi Don Juana Austrijskog pilot, odnosno navigator bio je vrstan peraški pomorac Petar Stjepković Marković.
U Kotorskoj biskupiji jučerašnji marijanski blagdan proslavljen je služenjem sv. Misa.
U Jošici, u crkvi Gospe od Rozarija, koja potječe iz 1894. godine, sv. Euharistiju predslavio je župnik don Siniša Jozić. On je u propovjedi pozvao vjernike na intezivnije štovanje Blažene Djevice Marije, citirajući sv. Bernarda: "Tko Mariju ljubi, taj se ne gubi". Župnik je istaknuo i veliku snagu Gospine krunice, koju pobožni puk rado, već stoljećima slavi. Nakon sv. Mise vjernici su ostali u druženju i zajedništvu.