BLAGO BOKE U SEVILLI

Time to read
2 minutes
Read so far

Petak, 12. listopada 2012. - 10:52
Autor: 

U izložbenom prostoru Kraljevskog dvorca Real Alcazar u Sevilli jučer je otvorena izložba "Blago Crne Gore Zavjeti iz Gospe od Škrpjela i Boke" u prisustvu dvjestotinjak uglednih predstavnika političkog, vjerskog i kulturnog života grada. Na svečanom otvaranju govorili su veleposlanik Crne Gore pri Svetoj Stolici, Antun Sbutega, biskup Kotora, monsinjor Ilija Janjić, direktor Kraljevskog dvorca Jacinto Perez Elliot i autor Piero Pazzi.
Veleposlanik Sbutega u svom je govoru, između ostalog, rekao da je Crna Gora istovremeno jedna od najmlađih država u svijetu koja je obnovila nezavisnost 2006., ali i jedna od najstarijih, jer njezina povijest počinje prije dvadeset pet stoljeća.

„Razne su etničke i vjerske zajednice u Crnoj Gori stvorile značajnu i raznoliku kulturnu baštinu. I pored stoljetnih ratova, invazija i potresa to je kulturno blago sačuvano, jer su stanovnici Crne Gore uvijek imali poštovanje prema duhovnim i estetskim vrijednostima"- kazao je Sbutega.
Veleposlanik je nadalje govorio i o povijesnim vezama Španjolske i Crne Gore, ističući da se i pored geografske udaljenosti i razlike u dimenzijama radi o mediteranskim državama koje su bile dio rimske imperije, koje su kristijanizirane u isto vrijeme, te koje su imale intenzivan kontakt s islamom, koje su se dugo borile za slobodu i koje su ponosne na svoju povijest i kulturu.
Biskup Janjić je govorio o povijesti Kotora i biskupije osnovane u V. stoljeću, o kulturno-umjetničkom blagu koje ona čuva –„Izložene srebrne zavjetne pločice dar su brojnih generacija crkvama posvećenim Bogorodici u Boki i one su živo svjedočanstvo intenziteta vjere i kulture kroz stoljeća na ovom prostoru, kao i posebne pobožnosti prema Djevici Mariji, naročito kod pomoraca".
Piero Pazzi je naglasio da se radi o zbirci zavjetnih pločica jedinstvenoj u svijetu koja ima veliku umjetničku, povijesnu i duhovnu vrijednost.
Direktor Kraljevskog dvorca, Jacinto Perez Elliot, istaknuo je veliki kulturni značaj ove izložbe, ne samo za Crnu Goru, nego i za kulturnu javnost Seville i Španjolske.
Nakon otvaranja izložbe veleposlanik Sbutega je govorio o turističkoj ponudi Crne Gore, a prisutnima su podijeljeni promotivni materijali o Crnoj Gori i Kotoru, kao i katalozi izložbe.
Katalog izložbe na španjolskom jeziku ima 358 fotografija u boji i 160 stranica na kojima autor, Piero Pazzi, stručno opisuje eksponate. Veleposlanik Sbutega napisao je opširan tekst o povijesti Crne Gore, Kotora i Biskupije.
Kraljevski dvorac Real Alcazar u Sevilli, koji je UNESCO proglasio kulturnom baštinom čovječanstva, zapravo je jedan veliki kompleks monumentalnih zgrada i raskošnih vrtova nastalih u raznim povijesnim epohama. Riječ je o jednom od najmonumentalnijih arhitektonskih kompleksa, ne samo u Sevilli i Andaluziji, nego u cijeloj Španjolskoj.
Izložba će biti otvorena do 10. prosinca. Radi se o prvoj značajnoj kulturnoj manifestaciji koju Crna Gora organizira u Španjolskoj, pa je njena funkcija da, pored izlaganja jednog dijela bogatog umjetničkog nasljeđa, prezentira povijest i kulturu Crne Gore, kao i njenu turističku ponudu. Izložba je izazvala veliki interes medija i kulturne javnosti u Španjolskoj.
Svečanom otvaranju prisustvovali su direktor Pomorskog muzeja, Mileva Pejaković Vujošević sa suradnicima, svećenici Kotorske biskupije; mons. Antun Belan, mons. Srećko Majić i don Ante Dragobratović, te predstavnici Turističke organizacije Kotora.
Izložbu je organiziralo Veleposlanstvo Crne Gore pri Svetoj Stolici i Malteškom redu u suradnji s Ministarstvom kulture Crne Gore, Biskupijom Kotor, Općinom Kotor, Pomorskim muzejom Crne Gore i Turističkom organizacijom Kotora, a autor izložbe ugledni je stručnjak za zlatarstvo i primijenjenu umjetnost iz Venecije, Pietro Pazzi.
Izložba je plod intenzivnih priprema koje su trajale godinu i pol dana u kojima su pored Veleposlanstva, autora izložbe, Pomorskog muzeja Crne Gore sudjelovale vec spomenute institucije iz Crne Gore.
Anton Sbutega